Γάζα: Δέκα εκρήξεις με στόχο σπίτια κι αυτοκίνητα στελεχών της Φατάχ, λίγο πριν τα 10χρονα από το θάνατο του Γ. Αραφάτ

Η Χαμάς κατήγγειλε την «εγκληματική» ενέργεια. Στόχος μιας από τις εκρήξεις ήταν ξύλινη εξέδρα που είχε στηθεί στη δυτική Γάζα ενόψει της εκδήλωσης για τη 10η επέτειο από τον θάνατο (στις 11 Νοεμβρίου του 2004) του Γιάσερ Αραφάτ, βασικού ιδρυτή και ηγέτη της Φάταχ.

Προκήρυξη σε ένα σημείο με το σήμα του Ισλαμικού Κράτους, αμφισβητείται η γνησιότητά του.
Τουλάχιστον 10 εκρήξεις έπληξαν το πρωί σπίτια και αυτοκίνητα στελεχών του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και μέλη του κινήματος.

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα για τις εκρήξεις αυτές τις οποίες καταδίκασε η Φάταχ, το ιστροικό κίνημα του Γιάσερ Αραφάτ και του προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ενώ η Χαμάς κατήγγειλε την «εγκληματική» ενέργεια.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών ωρών, πριν από τις 06.30. Στόχος μιας από τις εκρήξεις ήταν ξύλινη εξέδρα που είχε στηθεί στη δυτική Γάζα ενόψει της εκδήλωσης για τη 10η επέτειο από τον θάνατο (στις 11 Νοεμβρίου του 2004) του Γιάσερ Αραφάτ, βασικού ιδρυτή και ηγέτη της Φάταχ.

Ο Αμπντάλα Αμπου Σαμχαντάνα, αξιωματούχος της Φάταχ, δήλωσε ότι η επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις. «Κανείς δεν θα αποτρέψει την εκδήλωση αυτή η οποία θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις και τον τρόμο που επιδιώκουν να σπείρουν οι δράστες τους», σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η επέτειος του θανάτου του Αραφάτ θα τιμηθεί δημόσια στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς και Φάταχ συμφώνησαν τον Απρίλιο να σχηματίσουν κυβέρνηση «συμφιλίωσης», σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν βαθιές πολιτικές ρήξεις μεταξύ τους που χρονολογούνται από το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε δια της βίας την εξουσία στη Γάζα, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φάταχ.

Η Χαμάς – θεωρητικά – εκχώρησε την εξουσία στη Γάζα κατά τον σχηματισμό στις 2 Ιουνίου κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συγκροτήθηκε από ανεξάρτητες προσωπικότητες, μετά τη συμφιλίωση με τη Φάταχ.

Η αμφισβητούμενης γνησιότητας ανάληψη ευθύνης μετο logo του ISIS

Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο δράστης των επιθέσεων, ωστόσο επιστολή που είχε αφεθεί σε ένα από τα σημεία των εκρήξεων υπογράφεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγές στη Φάταχ δηλώνουν ότι αμφισβητούν τη γνησιότητα της επιστολής και εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο οι δράστες να θέλουν να σπείρουν τον φόβο καλύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα.

left.gr

Advertisements
This entry was posted in Ειδησεογραφία-Διεθνή and tagged . Bookmark the permalink.