Ακόμα πιο εξόφθαλμο το ισραηλινό απαρτχάιντ: απαγορεύεται στους Παλαιστίνιους εργάτες να χρησιμοποιούν ισραηλινά λεωφορεία

Σύμφωνα με απόφαση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν, από το Δεκέμβριο, οι Παλαιστίνιοι εργάτες που δουλεύουν στο Ισραήλ, θα απαγορεύεται να επιστρέφουν στη Δυτική Όχθη μέσα στα ίδια λεωφορεία με Ισραηλινούς εποίκους.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ταξιδεύουν κάθε μέρα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη προς το Ισραήλ για να εργαστούν, κυρίως στις κατασκευές, χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό συνοριακό πέρασμα στο Ιγιάλ, όπου παρουσιάζουν τις άδειες εισόδου.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν

Μέχρι τώρα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στη Δυτική Όχθη στα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς εποίκους που κατοικούν – παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – στην ίδια περιοχή.

Αλλά σύμφωνα με ένα νέο μέτρο που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα, θα απαιτείται να ξαναπερνάνε από έλεγχο στο συνοριακό πέρασμα Ιγιάλ, αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Χαάρετς. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρουν διαφορετικό μέσο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Μέχρι τώρα τους επιτρεπόταν να επιστρέψουν στη Δυτική Όχθη στα ίδια λεωφορεία με τους Ισραηλινούς εποίκους που κατοικούν – παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – στην ίδια περιοχή.

Αλλά σύμφωνα με ένα νέο μέτρο που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα, θα απαιτείται να ξαναπερνάνε από έλεγχο στο συνοριακό πέρασμα Ιγιάλ, αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα Χαάρετς. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βρουν διαφορετικό μέσο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Παλαιστίνιοι εργάτες περιμένουν να πάρουν το λεωφορείο για το κεντρικό Ισραήλ

»Ο Υπουργός Άμυνας έκανε σκοπό του εδώ και πολύ καιρό να ικανοποιήσει τους εποίκους∙ να χορέψει στο ρυθμό τους και να πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις επιθυμίες και απαιτήσεις τους. Το κάνει αυτό από κυνικούς προσωπικούς και πολιτικούς υπολογισμούς – για να ενισχύσει το στάτους του ως ένας ηγέτης της άκρας δεξιάς. Το έπος των ζοφερών του σχέσεων με την αμερικανική διοίκηση μετά τις υποτιμητικές του δηλώσεις για τον Υπ. Εξ. Τζον Κέρι και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, δείχνει πόσο ο Γιααλόν επιζητά την αποδοχή των εποίκων.

»Αυτή τη φορά, ο Γιααλόν «κάνει τεμενάδες» στους εποίκους εις βάρος της εικόνας του κράτους του Ισραήλ διεθνώς και των εναπομεινάντων κουρελιών ηθικής του. Και όλα αυτά με την κακομεταχείριση μερικών δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που επιτρέπεται να βγάλουν ένα πενιχρό εισόδημα στο Ισραήλ.

»Ο Γιααλόν έδωσε οδηγίες στην Πολιτική Διοίκηση να ετοιμαστεί για την εφαρμογή της απόφασής του μέχρι να μπορεί να γίνει πράξη. Θα ήταν καλύτερο γι’ αυτόν να την ακυρώσει αμέσως και να απαλλάξει το Ισραήλ από αυτήν τη ντροπή».

Όπως αναφέρει στο αποκαλυπτικό άρθρο του στις 26/10 ο συντάκτης της Χαάρετς Chaim Levinson, οι έποικοι είχαν προσπαθήσει σε πολλές περιπτώσεις να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους εργάτες να μετακινηθούν με αυτά τα λεωφορεία και είχαν ανεβάσει βίντεο που καλούσε στο να τους απαγορευτεί αυτό.

Μετά τις αποκαλύψεις της Χαάρετς, έχουν προκληθεί αντιδράσεις.

Η αναπληρώτρια Γενικός Εισαγγελέας Ντίνα Ζίλμπερ, εις γνώσην του Γενικού Εισαγγελέα Γιεχούντα Βαϊνστάιν ζήτησε από τον Αχάζ Μπεν Άρι, νομικό σύμβουλο του Υπουργού Άμυνας να εξηγήσει την απόφασή του.

Στο μεταξύ, η Υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης του Γιααλόν. Πάντως η Λίβνι είπε στον Βαϊνστάιν ότι εάν ο κανονισμός εδράζει σε κινδύνους ασφαλείας, θα είναι στην πραγματικότητα νόμιμος. Ενώ «αν ο διαχωρισμός δεν στηρίζεται σε ανάγκες ασφαλείας, μπορεί να ανέρθει σε παράνομες διακρίσεις»

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Β’Tselem:

«Σε απάντηση στα ρεπορτάζ ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν σκοπεύει να υποκύψει στην απαίτηση των εποίκων να απαγορεύσει στους Παλαιστίνιους μεροκαματιάρηδες να επιστρέφουν στα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη σε ισραηλινά δημόσια λεωφορεία, η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem λέει πως ο Υπουργός Γιααλόν δεν είναι ευχαριστημένος με το να μετακινήσει απλώς τους Παλαιστίνιους στο πίσω μέρος των λεωφορείων, [ΣτΜ. Βλ. όπως γινόταν στις ΗΠΑ] αλλά σκοπεύει να τους αφήσει ολότελα έξω από τα λεωφορεία.

Είναι καιρός να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τεχνικές ρυθμίσεις όπως το αίτημα να επιστρέφουν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από το ίδιο τσεκπόιντ που εισήλθαν στο Ισραήλ, και να παραδεχθεί ότι αυτή η στρατιωτική διαδικασία αποτελεί ισχνή κάλυψη για την απαίτηση για φυλετικό διαχωρισμό στα λεωφορεία.»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Μαάν, πέρυσι, η οργάνωση είχε επικρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση για την απόφασή της να εγκαινιάσει ξεχωριστές γραμμές λεωφορείων για τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια είναι πρακτική να μην επιτρέπεται να εισέλθουν Παλαιστίνιοι στα ισραηλινά λεωφορεία που πηγαίνουν π.χ. προς την Ιερουσαλήμ, όπως και η ύπαρξη ξεχωριστών δρόμων για εποίκους, πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί τόσο το 2011 με την περίφημη δράση των Παλαιστινίων Freedom Riders όσο και με αποκλεισμούς των δρόμων που είναι αποκλειστικά για εποίκους, από Παλαιστίνιους ακτιβιστές και διεθνείς αλληλέγγυους, όπως αυτοί που έγιναν το Νοέμβριο του 2012 [βλ. «Με σύνθημα: Ελεύθεροι Δρόμοι» (εντυπώσεις από τη συμμετοχή μέλους του Συλλόγου Ιντιφάντα σε κινητοποιήσεις στην Δυτική Όχθη) ]

www.intifada.gr

Advertisements
This entry was posted in Ειδησεογραφία-Διεθνή and tagged . Bookmark the permalink.