Γιατί τα παιδιά του Ισραήλ έχουν μεγαλύτερη αξία από τα παιδιά της Παλαιστίνης?

Ένας νεαρός παλαιστίνιος ονόματι Abd al-Rahman al-Shaludi συγκρούστηκε σφοδρά με διερχόμενους πεζούς βγαίνοντας από το φανάρι του σιδηροδρομικού σταθμού του Ammunition Hill στην βόρεια Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, σκοτώνοντας τον τριών ετών Haya Zissel Brown και τραυματίζοντας τουλάχιστον 7 ακόμα πεζούς.

The scene of a fatal Jerusalem car crash on Wednesday.(Muammar Awad / APA images)

Οι αξιωματούχοι του Ισραηλ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το δυστύχημα αυτό ως τρομοκρατική επίθεση, κάτι το οποίο τα αμερικανικά ΜΜΕ αναπαρήγαν χωρις καμιά αμφισβήτηση ακόμα και αν οι προθέσεις του οδηγού παραμένουν ασαφείς. Μιας όμως και οι Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον al-Shaludi αμέσως μετά την έξοδο του απο το όχημα, δεν θα μάθουμε ποτέ αν η σύγκρουση ήταν σκόπιμη ή όχι.
Η οικογένειά του επιμένει πως ήταν ατύχημα, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως ο al-Shaludi, είκοσι ενός ετών, ήταν ψυχικά ασθενής, εξαιτίας των βασανιστηρίων που είχε υποστεί στις Ισραηλινές φυλακές .
“Πιστεύουμε πως τον σκότωσαν εν ψυχρώ χωρίς καμία διάθεση να τον ανακρίνουν, και να ακούσουν την δική του εκδοχή.” ήταν τα λόγια του ξαδέρφου του Abed al-Shaludi, σύμφωνα με δηλώσεις του στην Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Ο Al-Shaludi είχε φυλακιστεί 3 φορές στις Ισραηλινές φυλακές από τον Σεπτέμβρη του 2012 με την κατηγορία της επίθεσης με πέτρες και μολότοφ σε Ισραηλινούς εποίκους στο Σιλωάμ, στην γειτονία του, στην κατεχόμενη πλευρά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός Τύπος προωθεί αυτες τις πληροφορίες προσπαθώντας να στιγματίσει τον al-Shaludi ως σεσημασμένο με ιστορικό “αντιεβραικής” βίας.

Σύμφωνα με την μητέρα του, η ψυχική υγεία του al-Shaludi ξεκίνησε να επιδεινώνεται έπειτα από την τριών εβδομάδων ανάκριση που υπέστη απο την Shin Bet (μυστική αστυνομία του Ισραήλ) στην φυλακή Jerusalem Russian Compound, όπου γίνονται κατα συρροή βασανισμοί Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Φυσικά αυτές οι πληροφορίες είτε αποσιωπούνται είτε κρύβονται επιμελώς από τα περισσότερα αμερικάνικά μέσα, τα οποία είναι και πολλά. Οι ειδήσεις που αφορούν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη έχουν υπερκαλυφθεί από επικεφαλίδες, σύμφωνα με τις οποίες, ένας Παλαιστίνιος άντρας σκότωσε Ισραιλινό μωρό.
Εντωμεταξύ, οι ίδιες πηγές είτε εξωραίζουν είτε αποσιωπούν εντελώς τις συνεχιζόμενες κακοποιήσεις και δολοφονίες Παλαιστίνιων παιδιών από εποίκους και τον στρατό του Ισραήλ.

Τα παιδία στην Γάζα συνεχίζουν να πεθαίνουν

Την ίδια μέρα που ο al-Shaludi σκότωσε το Ισραλινό βρέφος με το αμάξι του, μια Ισραηλινλη βόμβα (σημ. από βομβαρδισμο) που δεν εξεράγη, αφαίρεσε την ζωή του τετράχρονου Muhammad Sami Abu Jrad στο Beit Hanoun, πόλη στην βόρεια Γάζα η οποία αποδεκατίστηκε κατά την διάρκεια του ανηλεούς βομβαρδισμού το καλοκαίρι που μας πέρασε αφήνοντας σχεδόν 2,200 Παλαιστίνιους νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι πολίτες, συμπεριλαμβανωμένων και 500ων παιδίων.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ma’an,ο Jrad είναι το δέκατο θύμα που σκοτώνεται από τα εναπομέιναντα Ισραηλινά πυρομαχικά τα οποία δεν εξεράγησαν , μιας και τα περισσότερα δεν έχουν περισυλλεγεί αφού είναι σε ισχύ ο επιβεβλημένος από το Ισραήλ, και εφαρμοσμένος απο την Αίγυπτο αποκλεισμός της περιοχης, ο οποίος δεν επιτρέπει να προσεγγίσει ο ρομποτικός και προστατευτικός εξοπλισμος που απαιτείται για την εξουδετέρωση των πυρομαχικών.
Αντίθετα με τον τραγικό θάνατο του τριών μηνών Haya Zissel Brown, ο θάνατος του Muhammad Jrad προκάλεσε μόνο σιωπή στον Αμερικανικό Τύπο, όπως επίσης και ο θάνατος ενός ακόμα νεαρού παλαιστίνιου τον οποίο πάτησε με το αμάξι του Ισραηλινός έποικος την εβδομάδα που μας πέρασε.

Παιδία θύματα “τροχαίων”

Την Κυριακή, ένας άντρας από τον εποικισμό Yitzhar, ο οποίος είναι μόνο για Ισραηλινούς, πατησε με το αμάξι του παιδιά Παλαιστινίων και ενώ εκείνα πήγαιναν απο το σχολικό προς τις μητέρες τους, στο Sinjil, πόλη της Δυτικής Όχθης.
Η πεντάχρονη Inas Khalil κατέληξε εξαιτίας των τραυμάτων της, ενώ ένα ακόμα κοριτσάκι το οποίο χτυπήθηκε, είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Αντι να σταματήσει για να βοηθήσει τα παιδιά η να καλέσει για βοήθεια, ο άνδρας συνέχισε να οδηγεί μέχρι που έφτασε σε κοντινό Ισραηλινό εποικισμό, όπου δήλωσε πως κάλεσε την αστυνομία.
Οι κάτοικοι κατηγορούν τον έποικο οτι εμβόλισε σκοπίμως τα παιδιά, αλλα η Ισραηλινή αστυνομία χαρακτήρισε το χτύπημα και την εγκατάληψη των θυμάτων ως ατύχημα, συνηγορόντας με τον έποικο, ο οποίος ισχυρίζεται πως τράπηκε σε φυγή επειδή φοβήθηκε πως το πλήθος που μαζέυτηκε γύρω απο τα παιδιά που ακροτηρίασε, θα του έκανε κακό.
Ο Raed al-Jabari, ένας 35χρονος Παλαιστίνιος, πατέρας και σύζηγος, δεν στάθηκε τόσο τυχερός όταν στα τέλη Ιουλίου χτύπησε με το αμάξι του Ισραηλινούς έποικους στον εποικισμό του Gush Etzion. Ο Al-Jabari επέμεινε πως επρόκειτω για ατύχημα και παραδόθηκε στην αστυνομία, όπως αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ma’an. Αντίθετα όμως με τον έποικο ο οποίος σκότωσε την Inas Khalil, ο al-Jabari φυλακίσθηκε για 2 μήνες και τελικά πέθανε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες.

Οι Ισραηλινές αρχές υποστηρρίζουν πως ο al-Jabari απαγχωνίστηκε στο μπάνιο της ισραηλινής φυλακής Eshel, αλλά η αυτοψία του καταδεικνύει πως ο άντρας βασανίστηκε μέχρι θανάτου, σύμωνα με Παλαιστίνιους επισήμους. ‘Οπως και να έχει όμως, η ανισότητα στην διαχείρηση του έποικου που σκότωσε την Khalil σε σχέση με την τιμωρητικότητα που επέδειξαν οι αρχές στον Παλαιστίνιο al-Jabari είναι η ουσία του ισραηλινού απαρντχάιντ, το οποίο αποδέχεται άνισα δικαώματα στους υπηκόους του.
Ο παλαιστίνιος πρόξενος των Ηνωμένων Εθνών Riyad Mansour απάντησε στο πρόσφατο”τροχαίο” εποίκων με επερώτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας πως, τους τελευταίους μήνες, “εξτερμιστές τρομοκράτες έποικοι” κάνουν στοχευμένα χτυπήματα με οχήματα εναντίων Παλαιστινίων.
Πράγματι, περιστατικά όπου οι έποικοι χτυπούν με τα οχήματά τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι συνηθισμένα, γεγονός το οποίο επανειλλημένα προσπερνούν οι Ισραηλινές αρχές, όπως επίσης και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Relatives mourn over the body of Inas Khalil during her funeral in the West Bank village of Sinjil on 20 October.(Shadi Hatem / APA images)

Τον Σεπτέμβρη , ένα εξάχρονο παλαιστίνιο κοριτσάκι χτυπήθηκε από εποχούμενο έποικο βόρεια της Χεβρώνας, πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τον Αύγουστο, ένα οκτάχρονο παλαιστίνιο κοριτσάκι χτυπήθηκε από το όχημα εποίκου, ξανά στην Δυτική Όχθη, περιστατικό σκόπιμο, όπως το περιγράφουν οι αυτόπτες μάρτυρες. Μια βδομάδα μετά ένας 23χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από όχημα εποίκου στην κεντρικη Δυτική Όχθη.
Εξ όσων μπορεί να γνωρίζει ο συγγραφέας, κανείς από τους αυτουργούς δεν χαρακτηρίστηκε “τρομοκράτης” ούτε και λογοδότησε ποτέ. Αλλά αυτή είναι η φύση του απαρτχάιντ.

Εντωμεταξύ, ο θάνατος της Khalil στριμώχτηκε σε δύο προτάσεις στην New York Times, θαμμένες προς το τέλος σε άρθρο που αφορούσσε στο περιστατικό της Πέμπτης στην Ιερουσαλήμ.
Το Associated Press, ένα από τα ελάχιστα αμερικανικά μέσα τα οποία κάλυψαν τον θάνατο της Khalil’s, αφιέρωσε μόνο πέντε προτάσεις για το δυστύχημα, παρουσιάζοντάς το ως τίποτε παραπάνω από αναπόδεικτες κατηγορίες Παλαιστινίων ενάντια σε ανώνυμο Ισραηλινό έποικο.
“Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν έναν Ισραηλινό έποικο οτι χτύπησε με το αμάξι του 2 κοριτσάκια, σκοτώνοντας το ένα από αυτά, και στην συνέχεια έφυγε αναπτύσσοντας ταχύτητα,” έιναι η εισαγωγή του άρθρου.

Σε πλήρη αντίθεση, ιδού η εισαγωγή του άρθρου του Associated Press για το τροχαίο στην Ιερουσαλήμ: “Παλαιστίνιος αυτοκινητιστής με ιστορικό αντιισραηλιτικής βίας προσέκρουσε το όχημα του σε πολυσύχναστο σταθμό τραίνου στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, σκοτώνοντας ένα τρίχρονο κοριτσάκι και τραυματίζοντας 8 ακόμα άτομα σε μια, όπως την χαρακτηρίζει η αστυνομία, τρομοκρατική επίθεση.”

Αγόρι πυροβολήθηκε

Την Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση, στο στήθος τον Bahaa Samir Badir, 13ων ετών, στο Beit Laqiya, ένα χωριό βορειοδυτικά της Ramallah στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε λίγο αργότερα από το Ιατρικό Συγκρότημα Παλαιστίνης στην Ramallah.
¨Οπως και με τον θάνατο της Khalil, έτσι και η δολοφονία του Badir απέσπασε μόνο πέντε προτάσεις στο Associated Press.
Ο Ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε την δολοφονία, λέγοντας πως οι στρατιώτες απλά απάντησαν με πυρά σε επίθεση που δέχτηκαν από μολότοφ, καθώς έφευγαν με τα τζιπ τους από το χωριό. Τα αληθινά πυρά, σύμφωνα με δήλωση Ισραηλινού εκπροσώπου, ήταν η κατάλληλη απάντηση στις πέτρες και τις μολότοφ, κάτι που αποτελεί μια προβληματική αφήγηση, η οποία δεν καταρήφθηκε καθόλου από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Από όσα μέσα τελοσπάντων ασχολήθηκαν με τον θάνατο του Badir.
Ο Αμερικανικός Τύπος έδειξε ακόμα λιγότερο ενδιαφέρον σε ένα βίντεο, το οποίο εμφανίσθηκε αυτη τη βδομάδα και δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να δένουν τα μάτια, να βάζουν χειροπέδες και να κακοποιούν ένα εντεκάχρονο παλαιστίνιο παιδί με αναπτυξιακά προβλήματα στην Χεβρώνα, πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ενώ πλήθος εποίκων μαζί με τα παιδία τους γελούσαν, επιδοκίμαζαν, και φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα.
Οι κακοποιήση και οι απρόκλητες δολοφονίες Παλαιστίνιων παιδιών απο την πολεμική μηχανή του Ισραήλ δεν είναι εξαιρέςσεις, αλλά μάλλον ο κανόνας στον οποίο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι συνένοχα ως προς την παράλειψη ή την συσκώτηση των γεγονότων, και, όπως και το Ισραήλ, είναι ένοχοι ως προς το ότι δίνουν περισσότερη αξία στις ζωές κάποιων παιδιών, έναντι σε άλλα.

parallhlografos

This entry was posted in Αρθρα, Ειδησεογραφία-Διεθνή and tagged , . Bookmark the permalink.