Άστεγοι σε ρόλο ηθοποιού συγκίνησαν στο θέατρο Εμπρός

Κινήσεις που μαρτυρούν πόνο, λόγια που ξεδιπλώνουν αληθινές ιστορίες και εξομολογήσεις, συνθέτουν μια διαφορετική παράσταση, την «παρα.Δ.ισως performance». Με τη μορφή πρόβας σήκωσε αυλαία στο θέατρο Εμπρός, την Τρίτη, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η διαφορετική αυτή παράσταση, που απαρτίζεται και από ανθρώπους που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Άνθρωποι χωρίς στέγη, άτομα που κατάφεραν να απεξαρτηθούν από ουσίες, αποκαλύπτουν επί σκηνής την Οδύσσειά τους. Μαζί με ηθοποιούς, η τετραμελής ομάδα της «παρα.Δ.ισως performance» καλεί το κοινό να ευαισθητοποιηθεί τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της αλληλεγγύης.

Η παράσταση διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστέγων Όνειρα», που υλοποιεί η Μαρία Μπακαλούλη με στόχο να θέσει το θέατρο στην υπηρεσία της κοινωνίας. Το πρόγραμμα αφορά στη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, τα έσοδα των οποίων θα πηγαίνουν σε οργανώσεις που στηρίζουν τους άστεγους, αλλά και άλλες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στις ιστορίες των πρωταγωνιστών, που με ευφάνταστο τρόπο συνέδεσε ο Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στον Μάριο Ράμμο.

Περιγράφοντας το εν λόγω δρώμενο στο θέατρο Εμπρός, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για περφόρμανς, με τις σωματικές κινήσεις των πρωταγωνιστών να παίρνουν τη μορφή ασκήσεων εκτόνωσης ή εξομολόγησης. Σε δεύτερη φάση η μικρή, σε διάρκεια, παράσταση βασίζεται στο λόγο. Λέξεις, βλέμματα και διάλογοι, που κρύβουν ειρωνεία.

Με τέσσερις καρέκλες, η σκηνή έχει κάτι το σκοτεινό, έξω από τα «νερά» της καθημερινότητας. Η ενδυμασία των πρωταγωνιστών, από την άλλη, υπενθυμίζει τη φρικαλεότητα της ανέχειας.

Η περφόρμανς αποδεσμευμένη από το γκροτέσκο στοιχείο και επιτηδευμένες τραγικότητες προβάλλει την απώλεια, την απόγνωση, τη θλίψη, την υποτίμηση και το αδιέξοδο.

Καλεί με τον τρόπο της τους θεατές να αναλογιστούν την πορεία των ανθρώπων που έχουν «χτυπηθεί» από την αστεγία και τη φτώχεια.

Μετά το τέλος της παράστασης, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν με τους πρωταγωνιστές και για λίγα λεπτά να μεταφερθούν σε μια άλλη πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέατρο Εμπρός, όπου και ανέβηκε η «παρα.Δ.ισως performance», είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος πολιτιστικός χώρος ανοιχτός σε εκδηλώσεις.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην παράσταση πάιζουν για πρώτη φορά πάνω στο θεατρικό σανίδι. Μιλώντας στο in.gr, έκαναν λόγο για μια νέα ευκαιρία που τους ανοίγεται, μια εναλλακτική μορφή απασχόλησης που τους βοηθά να ξεχάσουν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ομαλή κοινωνική ένταξη, η προσπάθεια των ανθρώπων, που ανεβάζουν την περφόρμανς, είναι αξιόλογη, ενώ καταφέρνει να δώσει λόγο και κίνητρο στους ανθρώπους χωρίς στέγη.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Σκηνοθεσία: Μάριος Ράμμος

Οργάνωση: Αστέγων Ονειρα

Διανομή: Βιολέτα, Δημήτρης, Θωμάς, Μαρία, Φωτεινή

entertainment.in.gr

Η σελίδα τους στο f/b

homeless.greece

Advertisements
This entry was posted in Ειδησεογραφία-Ελλάδα and tagged . Bookmark the permalink.