Ξανά στην επιφάνεια το παραδικαστικό κύκλωμα

Κατά καιρούς για το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα έχουν αποκαλυφθεί πάρα πολλά.

Και αν δεν κάνουμε λάθος όλες αυτές οι υποθέσεις -αν εξαιρέσεις τις περιπτώσεις Μπουρμπούλια, Καλούση- έχουν «κουκουλωθεί».
Σε μια δίκη για το παραδικαστικό που έγινε πριν περίπου δυο χρόνια με εμπλεκόμενους τους δικηγόρους Σάκη Κεδίκογλου και Νίκος Εμμανουηλίδης καθώς και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη οι δυο πρώτοι αθωώθηκαν ενώ ο αρχιμανδρίτης «αγιάστηκε» τιμωρούμενος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.-πλημμέλημα δηλαδή- με 14 μήνες φυλακή. Επίσης ποινή «χάδι» -12 μήνες φυλάκιση με αναστολή εισέπραξε η πρώην δικαστής Παναγιώτα Τσέβη.

Κατηγορούμενη στην ίδια δίκη ήταν και η φυγόδικη πρώην ανακρίτρια Αντωνία-Τόνια Ηλία. Στο περιοδικό Hot Doc που κυκλοφορεί αύριο η πρώην ανακρίτρια που διαμένει στο Λονδίνο δίνει συνέντευξη και αν συμπεράνουμε τα όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα «κουτί της Πανδώρας» θα είναι ενδιαφέρουσα:

Η υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, που το 2005 εμφανίστηκε ως μια υπόθεση διαφθοράς δικαστών οι οποίοι μέσα από ένα κύκλωμα διασυνδέσεων με δικηγόρους και ανθρώπους της Εκκλησίας καθόριζαν την έκβαση δικών, σήμερα έχει καταλήξει στην αθώωση των περισσότερων από αυτούς που εμφανίστηκαν ως πρωταγωνιστές.

Το Hot Doc αποκαλύπτει πώς πλευρές του παραδικαστικού «καθαρίστηκαν» με ρυθμίσεις και αλλαγές νόμων. Πώς στην ουσία «ξεπλένονται» οι πρωταγωνιστές, μέσω περίεργων νομοθετημάτων -τα οποία αποκαλύπτουμε- που τους έδωσαν τη δυνατότητα να καλύψουν τα ίχνη του πιθανού εγκλήματος, είτε εξαγοράζοντας ποινές σε υποθέσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει, είτε ευνοούμενοι από τη μη χρήση σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων στις δίκες που πραγματοποιήθηκαν.

Φιλοξενούμε ακόμη, συνέντευξη της εκ των πρωταγωνιστών του κυκλώματος, Τόνιας Ηλία, την οποία βρήκαμε στο Λονδίνο. Διαβάστε τι λέει η ίδια για την υπόθεση, πώς, συχνά, πέφτει σε αντιφάσεις και γιατί «τρέμει» την έκδοσή της στην Ελλάδα.

Είναι άραγε η όλη υπόθεση ένα δικαστικό φιάσκο, ή απλώς επιβεβαιώνεται πως το παραδικαστικό υπήρχε, υπάρχει και είναι ικανό να μένει ατιμώρητο, επιβεβαιώνοντας την ισχύ του;

tsak-giorgis

Advertisements
This entry was posted in Ειδησεογραφία-Ελλάδα and tagged . Bookmark the permalink.