Η ακροδεξιά θέτει την ατζέντα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με πρώτο στόχο τους μετανάστες

Πληθαίνουν κάθε μέρα τα δείγματα για την άνοδο των ακροδεξιών αντιλήψεων σε όλο το κόσμο, με πρώτο στόχο τους μετανάστες, την ώρα που οι εξελίξεις στην Ουκρανία ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες από το παρελθόν.

Η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη είναι η μία μόνο πτυχή του ζητήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το Μάιο του 2014 σε πολλές χώρες της Ευρώπης ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα παρουσιάζουν ανησυχητική άνοδο.

Ενδεικτικά στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν άγγιξε το 25%, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 27.49%, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας το 26.7%, το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας το 20.5 %, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία 7%, η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία το 6,2% και φυσικά δεν ξεχνάμε το 9.4% της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες δεκάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο σε μια διαδήλωση κατά των μεταναστών με βασικό σύνθημα “Έξω οι μετανάστες” και “ας ξαναδώσουμε την Ιταλία στους Ιταλούς”. Θυμίζει κάτι από Ελλάδα με το “Έξω οι ξένοι. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”; ‘ Ή μήπως και το αμίμητο του Σαμαρά το 2012 “οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες, εμείς θα τις ανακαταλάβουμε”. Τι γίνεται όταν οι άλλοτε περιθωριοποιημένες αντιλήψεις μετατρέπονται σε επίσημη πολιτική στρατηγική των κρατών μέσω των συντηρητικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων;

Mos Maiorum στην Ευρώπη

Μεγάλη πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση, σε στενή συνεργασία με τη Frontex και τη Europol, λαμβάνει χώρα από τις 13 έως και τις 26 Οκτώβρη μετά από πρόταση της Ιταλίας, με στόχο τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Μια κίνηση που επικαλείται την στόχευση για εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακίνησης, αλλά στην πραγματικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της πολιτικής της Ευρώπης-φρούριο.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει στόχο τον εντοπισμό μεταναστών χωρίς χαρτιά εντός της Ζώνης Σένγκεν και τη συγκέντρωση σχετικών πληροφοριών «για σκοπούς ενημέρωσης και διερεύνησης». Συγκεκριμένα η επιχείρηση ελέγχει τις συνήθεις διαδρομές των μεταναστών στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν (αεροδρόμια, τρένα, αυτοκινητόδρομους), τα περάσματα στα εξωτερικά σύνορα αλλά και αναμένεται να γίνουν και κατ’ οίκον έρευνες. Στόχος τέτοιων επιχειρήσεων είναι η μαζική σύλληψη χιλιάδων μεταναστών, που κινούνται εντός ΕΕ, και δεν κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής.

Από τη πλευρά τους οι διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί επισημαίνουν την άμεση ανάγκη να αλλάξει πολιτική η Ε.Ε. και να δημιουργήσει νόμιμα περάσματα των προσφύγων και των μεταναστών, προκειμένου να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους και να μην ενισχύει τα κυκλώματα διακίνησης.

Μάλιστα ο Καρλ Κοπ από την οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Pro Asyl, μιλώντας στη Deutsche Welle για το θέμα κάνει λόγο για “αποκρουστικό μήνυμα”.

“Οι μετανάστες που φτάνουν για παράδειγμα στην Ιταλία, έχουν καταφέρει να κρατηθούν στη ζωή έπειτα από μια φρικτή διαδρομή, στην οποία μπορεί να είδαν και ανθρώπους να πεθαίνουν. Πολλοί μένουν άστεγοι και ξέρουν ότι δεν έχουν ελπίδες για μια ανθρώπινη ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν μπορούν να πάνε στους συγγενείς και φίλους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί δεν το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές διατάξεις, οι οποίες έχουν αποτύχει. Ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, που ορίζει ότι αρμόδια για την παροχή ασύλου είναι η πρώτη χώρα στην οποία εισέρχεται ένας πρόσφυγας, έχει αποτύχει. Το παραδέχονται και οι ίδιοι υπουργοί Εσωτερικών. Αλλά δεν τον αλλάζουν. Θα ήταν ευκολότερο να δημιουργηθεί ένα σύστημα νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη. Έτσι θα σταματούσαν οι μαζικοί θάνατοι, δεν θα χρειάζονταν οι σπείρες λαθρεμπόρων, δεν θα χρειάζονταν αστυνομικοί έλεγχοι, οι άνθρωποι θα πήγαιναν νόμιμα στους συγγενείς τους. Θα ήταν μια πράξη ανθρωπισμού”, υπογραμμίζει στη Deutsche Welle.

“Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει χώρες–μέλη να αμφισβητούν αυτό το κεκτημένο σε περιόδους μεταναστευτικών κρίσεων”, τονίζει και προσθέτει πως αυτές οι επιχειρήσεις κατά των μεταναστών και των προσφύγων θέτουν για πρώτη αφορά υπό αμφισβήτηση τη Συμφωνία Σένγκεν, που προβλέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι σε σχετική ανακοίνωση κάνουν λόγο για “μια ακόμη απόδειξη για την έλλειψη πραγματικού σεβασμού των ευρωπαϊκών θεσμών προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι προστατεύουν”.

“Δεν παρέχεται καμία εγγύηση για τη μεταχείριση των προσώπων που θα συλληφθούν (π.χ. ως προς τη διάρκεια και τις συνθήκες κράτησης), δεν φαίνεται να γίνεται καμία διάκριση ως προς τους αιτούντες πολιτικό άσυλο και δεν είναι καν γνωστό ποια κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν. Είναι προφανές ότι πρόκειται για προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία» τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

“No way: You will not make Australia home”

Μια καμπάνια που θα ζήλευε και η Χρυσή Αυγή βλέπει τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, αλλά προκαλεί σοκ αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η επίσημη καμπάνια της Αυστραλίας. Το μήνυμα της καμπάνιας της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε την Αυστραλία σπίτι σας». Εντύπωση προκαλεί και το βίντεο με σκληρό οπτικοακουστικό υλικό όπου η Αυστραλία αναπαράγει το ίδιο μήνυμα. Σε αυτό βλέπουμε τον διοικητή επιχειρήσεων των κύριων συνόρων, Κάμπελ, σε σκληρό ύφος και με φόντο την ανωτέρω αφίσα που έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες, μεταξύ άλλων, να λέει: «Εάν ταξιδέψετε με πλοίο χωρίς να έχετε βίζα δεν πρόκειται να κάνετε την Αυστραλία σπίτι σας. Οι κανόνες εφαρμόζονται σε όλους. Οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτα παιδιά, μορφωμένοι ή εξειδικευμένοι, δεν αποτελούν εξαίρεση».

alterthess

Advertisements
This entry was posted in Αποκαλύψεις-Αρθρα and tagged . Bookmark the permalink.