Ο Ξένιος Δίας, το Mos Maioroum, οι πρόσφυγες και άλλες ιστορίες

Ελλάδα «Αστυνομική δράση της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics το οποίο αναφέρεται στην αστυνομική επιχείρηση «Mos Maiorum» που διεξάγεται από τις 13-26 Οκτωβρίου

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή «επιχείρηση-σκούπα» εναντίον μεταναστών που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων και προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο σπρωγμένοι από τον εμφύλιο σπαραγμό της Συρίας, τρομοκρατημένοι από τις εκκαθαρίσεις του ISIS ή από τις χώρες τις Αφρικής.

της Ειρήνης Προμπονά

Ο όρος «Μos Μaiorum» θυμίζει, εν πολλοίς, τον «δικό» μας «Ξένιο Δία» όπως έχουν βαπτίσει στην Ελλάδα τις επιχειρήσεις-σκούπα κατά μεταναστών και προσφύγων θέλοντας να δώσουν στις απάνθρωπες επιχειρήσεις τις αστυνομίας κάτι από την αίγλη των μύθων και των παραδόσεων της χώρας, εφαρμοσμένο όμως σε μεγαλύτερη-πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Ανάλογα λοιπόν βάφτισε και η Ιταλική προεδρεία την δική της επιχείρηση, εμπνευσμένη από τις δικές της παραδόσεις.

Η δράση αυτή, διενεργείται υπό την επίβλεψη του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών , σε στενή συνεργασία με την Europol και την Frontex, στην οποία συμμετέχουν εθελοντικά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν.

Αυτό που προτάσσεται στην σχετική ανακοίνωση είναι πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση καταπολέμησης των δικτύων των διακινητών.

Σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο βρετανικός οργανισμός Statewatch, η επιχείρηση μεταφράζεται σε κράτηση παράνομων μεταναστών, εντοπισμό, δίωξη και εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων, ανάλυση και έρευνα των οδών και των δικτύων που χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες (τόσο στα εξωτερικά σύνορα όσο και εντός της ζώνης Σένγκεν.

Μεταξύ 13 και 26 Οκτωβρίου, περίπου 20.000 αστυνομικοί θα αναλάβουν να διενεργήσουν αυξημένους έλεγχους σε αεροδρόμια, λιμάνια και κατ’ οίκον έρευνες. Ο βασικός σκοπός είναι να συλλεχθούν πληροφορίες για τις διαδρομές και τις διασυνδέσεις των μεταναστών, καθώς και να συλληφθούν μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση «Mos Maioroum» που εφαρμόζεται από το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών σε στενή συνεργασία με τη Frontex και τη Europol.

«Η επιχείρηση «Mos Maiorum» αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για την έλλειψη πραγματικού σεβασμού των ευρωπαϊκών θεσμών προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι προστατεύουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Δεν παρέχεται καμία εγγύηση για τη μεταχείριση των προσώπων που θα συλληφθούν (π.χ. ως προς τη διάρκεια και τις συνθήκες κράτησης), δεν φαίνεται να γίνεται καμία διάκριση ως προς τους αιτούντες πολιτικό άσυλο και δεν είναι καν γνωστό ποια κράτη-μέλη θα συμμετάσχουν».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την ελληνική κυβέρνηση να μην συμμετέχει σε επιχειρήσεις-σκούπα και καλούν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ως προτεινόμενο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, να λάβει θέση ως προς τη χρησιμότητα και τις εγγυήσεις που συνοδεύουν παρόμοιες επιχειρήσεις. Τέλος, ζητούν τη χάραξη κι εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών της.

Χθες το απόγευμα ωστόσο υπήρξε μια πληροφορία για σύλληψη 300 μεταναστών στην Τήλο. Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την Λιμενική Αρχή για να διασταυρώσουμε την είδηση και να μάθουμε λεπτομέρειες. Από το γραφείο τύπου μας ενημέρωσαν πως , πράγματι, συνελήφθησαν χτες 120 μετανάστες στην Τήλο, όχι από κάποιο νέο ναυάγιο με πρόσφυγες, αλλά σε χερσαία επιχείρηση μετά από συνεργασία Λιμενικού και Αστυνομίας, ενώ αναζητούνταν ακόμα 30 άτομα. Οι μετανάστες που συνελήφθησαν, όπως μας ενημέρωσαν, υπήρχαν ήδη στο νησί της Τήλου.

Σε ερώτηση μας για το ποια είναι η σχέση αυτών των συλλήψεων με την επιχείρηση-σκούπα «Mos Maioroum» που είναι σε εξέλιξη σε 25 κράτη-μέλη της Ε.Ε από τις 13 Οκτωβρίου, μας απάντησαν πως δεν γνωρίζουν καν την επιχείρηση στην οποία αναφερόμαστε. Μάλιστα ήταν πρόθυμοι να αφήσουν σημείωση για την πρωινή βάρδια, ώστε σε περίπτωση που επικοινωνήσουμε ξανά, να μας ενημερώσουν σχετικά αν γνωρίζουν κάτι, αν και τα πράγματα θα είναι κάπως δύσκολα στην ενημέρωση, όπως μας είπαν, λόγω μια άσκησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία θεωρούνταν πράξη αρετής

. Τους ξένους προστάτευε πρώτα απ’ τους Διόσκουρους και την Αθηνά Ξενία, ο Ξένιος Δίας που αργότερα αποτέλεσε έμπνευση για την ΕΛ.ΑΣ και τις επιχειρήσεις-σκούπα εναντίον μεταναστών διαστρεβλώνοντας νοσηρά το αρχικό νόημα. Ο ξένος θεωρούνταν ιερός τύγχανε φιλοξενίας ανεξάρτητα από το ποια ήταν η τάξη η οποία ανήκε, αν ήταν εξόριστος ή ταξιδιώτης. Τα τελευταία χρόνια η λέξη μοιάζει να ναι άγνωστη στις κυβερνήσεις της χώρας κι ο ξένος είναι πρόβλημα, είναι εχθρός.

Στους πρώτους χρόνους της Res publica Romanorum το Mos Maioroum, οι παραδοσιακές ηθικές αξίες δηλαδή, ήταν ένας απ’ τους εφτά κοινωνικούς θεσμούς που αποτελούσαν τον πυρήνα της, κάτι σαν άγραφος νόμος δηλαδή.

Ένας από τους εφτά θεσμούς ήταν και η Dignitas, που καθώς φαίνεται στο πλαίσιο της ανθρωποφοβίας για το διαφορετικό, το «άλλο», στην Ευρώπη της σκληρής λιτότητας και της ανεργίας, έχει εξαφανιστεί από την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δίνοντας τη θέση της σε εφιάλτες του παρελθόντος.
stokokkino

This entry was posted in Αρθρα and tagged . Bookmark the permalink.