«Αόρατη» στη Θεσσαλονίκη η γερμανική task force για την υγεία

Αναταραχή επικρατεί σήμερα στο χώρο της υγείας στη Θεσσαλονίκη με την εν κρυπτώ επίσκεψη της γερμανικής αντιπροσωπείας της task force για την υγεία.

Οι πληροφορίες για το ποια νοσοκομεία θα επισκεφθεί, με ποιους θα συναντηθεί και γενικότερα το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας ρέουν με το σταγονόμετρο καθώς φαίνεται πως κυβέρνηση και γερμανικό προξενείο φοβούνται για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν.

Ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η άποψη ότι σήμερα η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το ΑΧΕΠΑ, επίσκεψη που αν θα γίνει θα γίνει υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας καθώς τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα το προσωπικό του νοσοκομείου δεν έχει ενημερωθεί για τη συνάντηση. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης η αντιπροσωπεία να επιδιώξει να συναντηθεί πέρα από τους διοικητές των ΔΥΠΕ και κάποιων νοσοκομείων και με ΜΚΟ της πόλης που σχετίζονται με τη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας. Ερωτηματικό υπάρχει και στο ενδεχόμενο συνάντησης της αντιπροσωπείας με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ο οποίος με τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να συμμετάσχει στην ΕΣΑΝ Α.Ε με ποσοστό 8% έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο ιατρικό κόσμο ενώ επικοινωνιακά η κίνηση ενισχύει τις κυβερνητικές βλέψεις για άμεση εφαρμογή του νέου νόμου για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.

Φαίνεται πως το μέτωπο ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία που ανακοίνωσαν με συνέντευξη τύπου τη Τρίτη νοσοκομειακοί γιατροί, ασθενείς και το Κοινωνικό Ιατρείο έχει θορυβήσει τους ιθύνοντες της επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας.

Στη συνέντευξη τύπου της Τρίτης ασθενείς και γιατροί ξεκαθάρισαν πως η task force είναι ανεπιθύμητη στη πόλη.

“Πρόκειται για τους αρχιτέκτονες μιας αντιμεταρρύθμισης που στόχο έχει την ισοπέδωση και την οικονομική ασφυξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ταυτόχρονη ενίσχυση των κερδών του ιδιωτικού τομέα” υπογράμμισαν.

“Η ΕΣΑΝ Α.Ε θα διαχειρίζεται το σύνολο του χρήματος των ασφαλιστικών ταμείων και της κρατικής χρηματοδότησης, που έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία χρόνια, τα οποία θα κατανέμει στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αποτέλεσμα όποιος παρουσιάζει περισσότερα κέρδη να προηγείται στο μοίρασμα του χρήματος”, ανέφερε από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης.

“Αυτό θα φέρει βαρβαρότητα” τόνισε και προσέθεσε “εμείς είμαστε αντίθετοι λόγω αρχής και ως στάση ζωής”.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ κατήγγειλε την κίνηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να προσφερθεί να αγοράσει το 8% της εταιρείας.

Από τη πλευρά του ο Θ. Ζδούκος, νοσοκομειακός γιατρός και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της ιατρικής επιστήμης και της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο βωμό του κέρδους και των περικοπών των δαπανών.

“Θα αλλάξει πλήρως η σχέση γιατρού -ασθενούς. Πλέον δεν θα είναι στο επίκεντρο ο άρρωστος αλλά οι αριθμοί και οι ισολογισμοί”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Κ.Μ

alterthess

Advertisements
This entry was posted in Αποκαλύψεις-Αρθρα, Ειδησεογραφία-Ελλάδα and tagged , . Bookmark the permalink.