Μια σπάνια ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Ζαχαριάδη έρχεται στο φως

Είκοσι χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα που κυριολεκτικά βύθισε μερικά από τα πιο σημαντικά αρχεία της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας για πάντα στην αφάνεια, το ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια συλλογής και αποκατάστασης του κατεστραμμένου του αρχείου.

Χθες, σε εκδήλωση για να τιμήσει όσους συνέβαλαν για να διασωθούν εκατομμύρια έγγραφα, φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, παρουσίασε νέα ντοκουμέντα, ανάμεσα στα οποία μια χειρόγραφη επιστολή του Αρη Βελουχιώτη προς την Κεντρική Επιτροπή το 1945, ενώ στο οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε μεταξύ άλλων μεταδόθηκε και μία ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Ζαχαριάδη.

Ήταν Παρασκευή 21 Οκτωβρίου του 1994 όταν η Αττική επλήγη από μία πρωτοφανή θεομηνία, που είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα το θάνατο 3 ανθρώπων. Ο Ποδονίφτης ξεχείλησε και τα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στη λεωφόρο Ηρακλείου στον Περισσό πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις της Τυποεκδοτικής να καταστραφούν ολοκληρωτικά και να μεταφερθούν κατόπιν σε άλλες εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής. Οι υλικοτεχνικές όμως ζημιές δεν είχαν σίγουρα το κόστος που θα είχε μια επίσης ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού αρχείου του κόμματος, που δεν γλίτωσε όμως από τη μανία των καιρικών φαινομένων. Στο φύλλο που κυκλοφόρησε μετά την καταστροφή η έκκληση ήταν άμεση. «Πρέπει όλοι μαζί να ξεκινήσουμε μια γιγαντιαία προσπάθεια για την αναστήλωση.

Ναι, περί αναστήλωσης πρόκειται. Θα τα ξαναφτιάξουμε όλα από την αρχή». Κάπως έτσι, με εθελοντική προσφορά μεγάλο μέρος του αρχείου του ΚΚΕ αποκαταστάθηκε συμβάλλοντας στη διασφάλιση της συλλογικής μνήμης του κομμουνιστικού και αριστερού εν γένει κινήματος. Τα αρχεία έχουν αρχίσει να ψηφιοποιούνται, με 91.966 ντοκουμέντα να είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό μέσω του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης».

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του ΚΚΕ, την παράσταση κλέβει ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τη ραδιοφωνική συνέντευξη που ο Νίκος Ζαχαριάδης έδωσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1951 σε εκπομπή του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας». Η ιστορική προσωπικότητα του ΚΚΕ ακούγεται να λέει: «Αυτοί θέλουν το σκοταδισμό και τον χαμό. Εμείς θέλουμε ελεύθερη χαρούμενη και γερή Ελλάδα. Για μια τέτοια Ελλάδα χρειάζεται πολλή δουλειά. Μα η δουλειά θα’ναι ελεύθερη, δική μας. Χρειάζεται πολύς μόχθος και ιδρώτας, μα θα είναι για μας και τα παιδιά μας και ο καρπός θα είναι για τον λαό. Χωρίς καρχαρίες, δίχως παράσιτα. Δεν τάζουμε στα χαμένα, δε λέμε λόγια, μάθαμε τα λόγια μας να μη διαφέρουν από τα έργα μας. Μάρτυρες και εγγύηση είναι οι εκατόμβες το αίμα και οι αμέτρητες θυσίες που δώσαμε για το λαό και την Ελλάδα.

Είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ήρωες μας, οι φυλακισμένοι και εξόριστοι μας, που ολόρθοι και ατράνταχτοι, σεμνοί και αλύγιστοι κάνουν πάντα ακέραιο το καθήκον τους προς το λαό και την πατρίδα. Αυτού βρίσκεται η ηθική υπεροχή μας, η ατράνταχτη απόδειξη της. Ποιός πρόσφερε τόσο αίμα στο βωμό της Ελλάδας, της λευτεριάς και προκοπής του λαού; Είμαστε το Κόμμα των θυσιών, των αγώνων, της δημιουργίας. Ο λαός ξέρει του Κουκουέδες και τους έχει εμπιστοσύνη».

Στο βίντεο που παρουσίασε το τμήμα Αρχείου του ΚΚΕ, ακούγεται επίσης ο Μάνος Κατράκης να μιλάει σε εκδήλωση του κόμματος για τα 70 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Ο Μάνος Κατράκης λέει «Τι να πω; Θυμάμαι μονάχα τη μάχη που δίναμε εκείνα τα χρόνια. Όλοι οι αγωνιστές, όλοι οι σύντροφοι και την κερδίζαμε, στα ξερονήσια, στις φυλακές, στα αποσπάσματα, Και αυτό γιατί είχαμε κάθε σκηνή, κάθε ομάδα, είχαμε κι έναν μπροστάρη πνευματικό άνθρωπο. Ο Ρίτσος, ο Φωτιάδης, ο Δεσποτόπουλος, ο Καρούζος, ο Λουντέμης, ο Φάνης ο Καμπάνης,. Ποιόν να πρωτοθυμηθώ; Κι αυτοί σαν την κλώσσα μας κλωσσάγανε».

Σε άλλο απόσπασμα ακούγεται επίσης ο Γιάννης Ρίτσος να απευθύνει χαιρετισμό, με εμφανή αμηχανία, στην ίδια εκδήλωση για τα 70α γενέθλια του. «Στο κόμμα των ιερών και των μαρτύρων. Αυτό το τιμημένο κόμμα που με τιμάει με την αποψινή γιορτή. Ευχαριστώ τον εκπρόσωπο αυτού του κόμματος, τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη, που με τίμησε με τόσο ωραία, τόσο συντροφικά, αδελφικά μεγάλα λόγια που είμαι αναγκασμένος να ομολογήσω πως βρίσκομαι σε κάποια αμηχανία. Μπροστά σε αυτή την γενναιοδωρία δεν ξέρω ακριβώς πως να απαντήσω. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρωτοπόρο κόμμα της εργατικής τάξης», λέει ο σπουδαίος ποιητής.

Στην έκθεση ντοκουμέντων μεταξύ των υλικών ήταν και το βιογραφικό σημείωμα της Ηλέκτρας Αποστόλου, τηλεγραφήματα και διαταγές του ΕΛΑΣ , ένας ασύρματος από την περίοδο της παρανομίας του ΚΚΕ, εφημερίδες της κατοχής, όπως ο «Αντιφασίστας» και η «Εξόρμηση» αλλά και χειρόγραφες εφημερίδες από την εξορία. Το διασωθέν ηλεκτρονικό πλέον αρχείο περιλαμβάνει 681 φύλλα του «Ριζοσπάστη», 497 τεύχη της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», τα κείμενα που εκφωνήθηκαν από τους παράνομους ραδιοσταθμούς του ΚΚΕ, αλλά και τα στοιχεία 21.655 στρατιωτών του ΔΣΕ. Περιλαμβάνει επίσης κείμενα και εκδόσεις ομάδων που διαφοροποιήθηκαν ή διασπάστηκαν από το ΚΚΕ. Πρόσφατα εμπλουτίστηκε με τα έργα του ζωγράφου και χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου, αλλά και με πλήθος φωτογραφιών από τον αγώνα στο βουνό αλλά και τις εξορίες που προσφέρθηκαν στο ΚΚΕ από τους απόγονους του κινηματογραφιστή Απόστολου Μοσούρη.

* Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Ζαχαριάδη στο 22.42

tvxs.gr

Advertisements
This entry was posted in Αποκαλύψεις-Αρθρα and tagged . Bookmark the permalink.