Αυτοί Που Παλεύουν Ενάντια Στην Άνοδο του Φασισμού στην Ευρώπη

Με την επέτειο των εβδομήντα χρόνων από την απελευθέρωστη της Αθήνας από τους Γερμανούς συνέπεσε η Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση που διοργανώθηκε στο Γήπεδο του Ρουφ με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η άνοδος των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη αλλά και η αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής διεθνώς ήταν μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Αντιφασίστες από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Καταλονία, τη Δανία, την Πολωνία κι άλλες περιοχές εξέφρασαν τις απόψεις τους για την άνοδο του φασισμού, κατέλειξαν ότι η απάντηση θα είναι ένας διεθνές αντιφασιστικό κίνημα αλληλεγγύης και αποφάσισαν μία Διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό στις 21 Μάρτη 2015. Το VICE μίλησε με μερικούς από αυτούς που βρέθηκαν στη συνάντηση και παλεύουν μαζί με εκατομμύρια κόσμο να αντιμετωπίσουν τη φασιστική απειλή.


Denis Godard, Γαλλία, CONEX

Το γεγονός ότι ο φασισμός αναπτύσσεται παντού σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει ότι έχει ρίζες σε όλες τις χώρες και όχι σε μεμονωμένα κράτη. Υπάρχει μία τάση η απάντηση στην κρίση να δίνεται μέσα από το ρατσισμό, το μιλιταρισμό και την ενίσχυση την κρατικής καταστολής. Αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται συνολικά μέσα στην Ευρώπη κι όχι μόνο στη Γαλλία ή την Ελλάδα. Η διαφορά ανάμεσα στις χώρες όμως είναι ο τρόπος που το αντιφασιστικό κίνημα απαντά. Στην Ελλάδα για παράδειγμα υπήρξε μαζική απάντηση με διαδηλώσεις μετά το θάνατο του Παύλου Φύσσα που είχε σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Χρυσή Αυγή να είναι σε οπισθοχώρηση, τα στελέχη να βρίσκονται στη φυλακή και να υπάρχει μπροστά μας το ζήτημα της δίκης. Στη Γαλλία η αδυναμία του κινήματος ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό έχει ανοίξει το δρόμο στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν. Το κλειδί είναι να χτίσουμε ένα κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό, για την διεθνή αλληλεγγύη.


Weyman Bennet, Βρετανία, γενικός γραμματέας United Against Fascism

Νομίζω πως η έξαρση του φασισμού είναι μια συνέπεια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008. Υπήρχαν και πριν φασιστικά κόμματα, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το British National Party (BNP) στην Αγγλία αλλά μετά την κρίση σημείωσαν ραγδαία αύξηση. Για να κερδίσουν ψήφους κατηγορούν μετανάστες και μουσουλμάνους, αλλά παρατηρούνται και επιθέσεις σε άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας ή σε ρομά. Είναι μια καινούρια εκδοχή της Ισλαμοφοβίας. Ο μόνος τρόπος να το ανατρέψουμε αυτό είναι με το να κινητοποιηθούμε και να δείξουμε σε όλους όσους είναι ρατσιστές, ότι οι γραμμές μεταξύ ναζισμού και ρατσισμού είναι πολύ λεπτές.


Brian Richardson, Βρετανία, Unite Against Fascism

Είναι φανερό, και μετά τις Ευρωεκλογές έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο, ότι υπάρχει ραγδαία άνοδος του φασιμού σε όλη την Ευρώπη. Αυτό φαίνεται και από την πολιτική εκπροσώπησή του. Είναι τρομερό ότι 70 χρόνια μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα που νομίζαμε πως είχαν εξαφανιστεί για πάντα από την Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να παλέψουμε ενάντια σε όλο αυτό που συμβαίνει. Στη Βρετανία τα φασιστικά κόμματα όπως το BNP έχουν δεχτεί αντιδράσεις από το αντιφασιστικό κίνημα που ενεργοποιείται συνεχώς. Αυτό το καταφέραμε με το να ενημερώνουμε συνέχεια τον κόσμο για τον φασισμό, και κυρίως τον νέο κοσμο, μαθητές και φοιτητές.

Είμαι πολύ περήφανος που τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να περιορίσουμε τη δράση της οργάνωσης English Defence League, που είναι στην ουσία ενεργοί φασίστες στους δρόμους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα και γι’ αυτό είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι με Έλληνες, Δανούς, Καταλανούς αντιφασίστες που μάχονται για τον ίδιο σκοπό. Ευτυχώς έχουμε όλοι κατανοήσει ότι η μάχη που πρέπει να δωθεί στην Ευρώπη είναι σημαντικό να κερδηθεί.


David Carvala, Καταλονία, Unitat contra el feixisme

Η άνοδος του φασισμού είναι κάτι τρομακτικό. Είναι μια απειλή, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οι φασίστες είναι ακόμη μια μικρή μειοψηφία. Το να λες απλά την αλήθεια γι’ αυτούς είναι κάτι που μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο εναντίον τους. Στην Καταλονία άρχισαν να χάνουν ψήφους από τότε που ξεκίνησε η αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση. Έχουμε 400 διαφορετικές οργανώσεις, από πολιτικές μέχρι και αυτοοργανωμένες σε γειτονιές και όλοι μαζί τους αντιμετωπίζουμε. Νομίζω πως τώρα το αντιφασιστικό κίνημα είναι απαραίτητο να δώσει το στίγμα του και να ξεπεράσει την παραδοσιακή αριστερή αντιμετώπιση του αντιφασισμού. Στην Καταλονία καταφέραμε να κλείσουμε ένα ναζιστικό στέκι που είχε δημιουργηθεί και τώρα προσπαθούμε να κλείσουμε και ένα δεύτερο που άνοιξαν. Όσο για το εθνικό ζήτημα της Καταλονίας για το αν θα γίνουμε τελικά ανεξάρτητοι ή όχι, δεν θέλουμε οι Ναζί να προσπαθούν να το εκμεταλευτούν για την άνοδο τους. Συγκεκριμένα αυτές τις μέρες μάλιστα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.


Christine Bergen, Δανία, Πόλη Ελεύθερη από Φασισμό

Στη Δανία αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να χτίσουμε την αντίσταση ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, μιας και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει τα τελευταία 20 χρόνια. Οι ρατσιστικές ιδέες έχουν δυναμώσει σε αυτή τη περίοδο μιας και δεν υπήρχε ουσιαστικά μια απάντηση σε αυτές, και η δεξιά, το Danish People’s Party αλλά και οι ναζί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση, την ανεργία, τις περικοπές και την μείωση του κοινωνικού κράτους για να μεγαλώσουν τις οργανώσεις τους και την επιρροή τους. Εμείς θα συμμετέχουμε στις διεθνείς κινητοποιήσεις γιατί πρέπει να δοθεί μία μαζική απάντηση στο φαινόμενο του ρατσισμού και του φασισμού.

Καμίλ, Πολωνία, αναρχική ομάδα Grecja w Ogniu

Η κατάσταση στην Πολωνία είναι πολύ δύσκολη, μπορούμε να την περιγράψουμε σαν ένα πεδίο μάχης, γιατί αν είσαι αναρχικός κι αντιφασίστας αισθάνεσαι σαν Εβραίος την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου που η Πολωνία ήταν υπό κατοχή. Όλοι είναι εναντίον σου, η κοινωνία στρέφεται προς τις πατριωτικές ιδέες και υποστηρίζει τους εθνικιστές, το βασικό και μεγαλύτερο συνδικάτο, το Solidarity στηρίζει τους εθνικιστές μιας και μέλη τους έχουν εισχωρήσει και προσπαθούν να σαμποτάρουν τις συνελεύσεις και επιτίθενται σε ανθρώπους. Φυσικά υπάρχει και ο κρατικός φασισμός από την αστυνομία που επιβάλλει την καταστολή. Είναι πολύ δύσκολο να παλέψεις ενάντια σε αυτό που συμβαίνει, αλλά πρέπει να το οργανώσουμε κυρίως στους δρόμους, να προσέχουμε στις γειτονιές μας, να παλεύουμε τον φασισμό, τους εθνικιστές και το κράτος γιατί η μόνη γλώσσα που γνωρίζουν αυτοί είναι η βία.

Σήμερα η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί η αστυνομία θέλει να διαλύσει 2 καταλήψεις, η μία στη Βαρσοβία και η άλλη στο Πόζναν και εμείς προσπαθούμε να χτίσουμε ένα κίνημα αλληλέγγυο στις καταλήψεις, και έχει σημασία γιατί στην Πολωνία οι καταλήψεις είναι η βάση του αντιφασισμού και της αντίστασης, οι μαχόμενοι αντιφασίστες οργανώνονται εκεί.

vice.com

Advertisements
This entry was posted in Αρθρα, Ειδησεογραφία-Ελλάδα and tagged , . Bookmark the permalink.