ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΖΩΕΣ

Πόσο στοίχισαν 50 ημέρες πολέμου;

Για το Ισραήλ 2,5 δισ. δολάρια. Για τους Παλαιστίνιους πάνω από 2.000 ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων 490 παιδιά.Στοιχεία για το κόστος του Ισραήλ από τον πόλεμο της Γάζας, που διήρκεσε 50 ημέρες, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Μοσέ Γιααλόν.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν από την πλευρά του Ισραήλ ήταν 64 στρατιώτες και έξι πολίτες
Σύμφωνα με αυτά, το άμεσο κόστος για τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ανήλθε στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 1,9 δισ. ευρώ). Οπως είπε, σε οικονομικό συνέδριο στο Τελ-Αβίβ, χτυπήθηκαν περισσότεροι από 6.000 στόχοι και από αυτούς οι 5.000 επλήγησαν από την αεροπορία και περίπου 900 από την ξηρά και τη θάλασσα.

Παρά το εύρος της επιχείρησης ο Γιααλόν παραδέχτηκε ότι οι ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα διαθέτουν ακόμη ένα οπλοστάσιο που δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και άλλες, είχαν 10.000 πυραύλους στην αρχή της επιχείρησης. Σήμερα τους έχει μείνει το ένα πέμπτο, αυτό όμως σημαίνει ότι έχουν 2.000 πυραύλους», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Γιααλόν, κάθε αναχαίτιση πυραύλου από το αμυντικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ στοιχίζει 100.000 δολάρια (περίπου 76.000 ευρώ).

Μάλιστα, την Κυριακή η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε μια σειρά μέτρων λιτότητας για να αντιμετωπιστεί το κόστος του πολέμου. Από τις περικοπές εξαιρείται πάντως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν από την πλευρά του Ισραήλ ήταν 64 στρατιώτες και έξι πολίτες.

Το κόστος για τους Παλαιστίνιους πληρώθηκε σε αίμα

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το κόστους αυτού του πολέμου για τους Παλαιστίνιους πληρώθηκε με αίμα. Ο πόλεμος των 50 ημερών, ο μεγαλύτερο σε διάρκεια που έχει σημειωθεί ποτέ στις τόσες συγκρούσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς, χάθηκαν 2.139 ζωές Παλαιστινίων. Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι πολίτες. Οι παιδικές ζωές που χάθηκαν ήταν 490.


Περίπου 540.000 από τους συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, ενώ περισσότεροι από 108.000 Παλαιστίνιοι είναι πλέον άστεγοι. Πάνω από 15.000 υπολογίζονται τα κατεστραμμένα σπίτια.

Τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης έχουν επίσης υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Μόλις το 10% του πληθυσμού της Γάζας έχει πρόσβαση σε νερό σε καθημερινή βάση, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο μόλις έξι ώρες την ημέρα.

Η συμφωνία για επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Τρίτη, 26 Αυγούστου και μέχρι στιγμής έχει γίνει σεβαστή.

Φωτογραφίες: Reuters

thetoc

Advertisements
This entry was posted in Αρθρα, Ειδησεογραφία-Διεθνή and tagged , . Bookmark the permalink.