Τα Τελευταία 40 Χρόνια Έχουν Δολοφονηθεί τα Μισά ζώα του Πλανήτη

Το 52% των σπονδυλωτών του πλανήτη-θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια-χάθηκαν από το 1970 έως το 2010 επειδή ο άνθρωπος καταστρέφει τα ενδιαιτήματα και καταναλώνει ζώα ταχύτερα από ότι μπορούν να αναπαραχθούν, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η γεωργική ρύπανση και η έλλειψη σε αποθέματα νερού, προσθέτει η οργάνωση, οδηγούν σε δυνητικά μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλαγές, που κυρίως είναι συνέπεια της ζήτησης για ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά στα πλούσια, εκβιομηχανισμένα κράτη.

«Οι πληθυσμοί που μετρήσαμε είναι οι μισοί από αυτό που ήταν πριν από 40 χρόνια. Αυτό είναι τρομερό» είπε στο VICE News, ο διευθυντής του τμήματος Επιστημών της Διατήρησης του WWF, Colby Loucks. «Όταν καταστρέφουμε τη φύση, δημιουργούνται τρύπες. Και όταν καταστρέφουμε τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό, τότε οι τρύπες που θα δημιουργηθούν θα είναι πολύ μεγάλες».

Το WWF παρακολούθησε τις τάσεις των πληθυσμών σε 10.380 ομάδες 3.038 ειδών σπονδυλωτών. Η πτώση κατά 52% είναι πιο απότομη συγκριτικά με προηγούμενες εκθέσεις για τους πληθυσμούς των ζώων του WWF, επειδή η οργάνωση χρησιμοποίησε μια «καλύτερη εκπροσώπηση των ειδών». Η έκθεση επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτή η τάση θα αναστραφεί.

Τα ζώα που ζουν σε περιβάλλοντα γλυκού νερού έχουν πληγεί περισσότερο, με τη μείωση εδώ να αγγίζει το 76%. Οι θαλάσσιοι και χερσαίοι πληθυσμοί ειδών έχουν μειωθεί 39%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Νότια Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

«Αυτό που σκέφτηκα ότι ήταν εντυπωσιακό σε αυτή την έκθεση ήταν ότι έκαναν εξαιρετική και πρωτοποριακή έρευνα για την καταγραφή των πληθυσμιακών τάσεων χιλιάδων ειδών» είπε στο VICE News, ο Kieran Suckling, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Βιολογικής Ποικιλότητας (CBD). «Τα αποτελέσματα είναι πολύ τρομακτικά».

Οι βιομηχανικές και γεωργικές πρακτικές που μολύνουν την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς όπως και η αυξημένη ζήτηση σε αποθέματα γλυκού νερού δεν μπορούν να διατηρηθούν, λέει το WWF σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν καταστροφικές αλλαγές σε οικοσυστήματα και το κλίμα.

Το WWF λέει ότι οι άνθρωποι εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο μπορούν να απορροφήσουν τα δέντρα και οι ωκεανοί στον πλανήτη. Έτσι ο πλανήτης μπαίνει σε τροχιά να υπερβεί τους 3,6 βαθμούς Φαρενάιτ αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας την οποία ορισμένοι επιστήμονες την έχουν προσδιορίσει ως το όριο για να αποφευχθούν επικίνδυνες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα.

Παρόλο που τα πλούσια σε άζωτο λιπάσματα έχουν βοηθήσει στην ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής τα τελευταία 60 χρόνια, παράλληλα μολύνουν ποταμούς, λίμνες και θαλάσσια ρεύματα, επισημαίνει η έκθεση. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου σε υδάτινα οικοσυστήματα προκαλεί την άνθιση των άλγεων, που στερούν το οξυγόνο από τα ποτάμια ή τις λίμνες και παράγουν «νεκρές ζώνες», όπου δεν μπορεί να επιβιώσει ζωή.

«Αυτό που βλέπαμε είναι ότι οι χώρες με υψηλό εισόδημα βιώνουν οικονομική ανάπτυξη εις βάρος των χωρών με χαμηλό εισόδημα»

Η αγροτική παραγωγή ευθύνεται για πάνω από το 90% της παγκόσμιας κατανάλωσης γλυκού νερού και πολλές χώρες καταστρέφουν τα αποθέματά τους ταχύτερα από ότι μπορούν να αναπληρωθούν. Περιοχές των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες στη λειψυδρία. Καθεμία από αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης σε γεωργική παραγωγή αλλά η παρατεταμένη ξηρασία θα μπορούσε να μειώσει τις εθνικές τους αποδόσεις σε επίπεδο καλλιεργειών.

«Η πρόκληση είναι πως μπορούμε να κινητοποιήσουμε τα υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος κράτη σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης» είπε ο Loucks. «Δε νομίζω ότι η οικονομία μας θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τις υπηρεσίες που παρέχουν τα οικοσυστήματα και οι οποίες κρατούν τον πλανήτη μας ζωντανό και σε ευημερία» είπε στο VICE News. «Για να ευημερούμε χρειαζόμαστε υγιή οικοσυστήματα».

Ο Suckling βλέπει αιτία για αισιοδοξία στο απόσπασμα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας-ορόσημο στις ΗΠΑ, καθ’ολη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Το CBD διεξάγει παράλληλη έρευνα με το WWF για τους απειλούμενους με εξαφάνιση πληθυσμούς ειδών στις ΗΠΑ. Ο Suckling λέει ότι η οργάνωσή του έχει βρει αντίθετη τάση από εκείνη του WWF.

«Όταν τέθηκε υπό την προστασία των ομοσπονδιακών νόμων» είπε ο Suckling «οι πληθυσμοί των ειδών βελτιώθηκαν. Ωστόσο τα κοινά είδη έχουν την τάση να μειώνονται με την απουσία ενδιαιτημάτων και μέτρων προστασίας για τα απειλούμενα είδη. Τα είδη που προστατεύονται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, συνολικά, έχουν βελτιωθεί από τη δεκαετία του 1970».

«Αυτό δείχνει» είπε «ότι όταν το βάλουμε στο μυαλό μας και αναλάβουμε δράση, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη αύξηση πληθυσμού μεταξύ των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών».

Ο Loucks είπε στο VICE News,ωστόσο ότι : «Αυτό που βλέπαμε είναι ότι οι χώρες με υψηλό εισόδημα βιώνουν οικονομική ανάπτυξη εις βάρος των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος υφίστανται το κύριο βάρος του προβλήματος».

vice.com

Advertisements
This entry was posted in Αποκαλύψεις-Αρθρα and tagged . Bookmark the permalink.