Διεθνές καραβάνι αντιφασιστών

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Ρωσία και την Ουκρανία το διεθνές Αντιφασιστικό Καραβάνι για το Ντονμπάς, στο οποίο συμμετέχει και ελληνική αποστολή.

Το Καραβάνι αποτελεί πρωτοβουλία του ιταλικού σκα πανκ συγκροτήματος Banda Bassotti και στελεχώνεται από νεολαίες κομμουνιστικών και αριστερών οργανώσεων από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Χώρα των Βάσκων και την Ελλάδα. Στόχος του Καραβανιού είναι η πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη, με παράδοση οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό του Ντονμπάς, και τη διοργάνωση συναυλιών στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, όπου βρίσκουν καταφύγιο ρωσώφωνοι της Ανατολικής Ουκρανίας αλλά και στο Ντονμπάς.
της Ειρήνη Γαϊτάνου

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συναυλία στη Μόσχα στις 25 Σεπτέμβρη, μια στάση και συναυλία στον καταυλισμό του Ροστόβ ον Ντον και μία στο Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας τις επόμενες μέρες. Η επιστροφή είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Τετάρτη 1 Οκτωβρίου. Όπως σημειώνει το συγκρότημα στην ανακοίνωσή του, «θα μεταφέρουμε την αντιφασιστική αλληλεγγύη μας στο έδαφος του Ντονμπάς με μια συναυλία. Όπως έγινε ήδη το 1984 στη Νικαράγουα, το 1994 στο Σαλβαδόρ, το 2004 στην Παλαιστίνη, είμαστε τώρα έτοιμοι για ένα ακόμη ταξίδι. No Pasaran! (Δεν θα περάσουν!)».

Η Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιτυχία των πρωτοβουλιών που διοργάνωσε κατά τη διάρκεια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, με κορυφαίες τη διαδήλωση αλληλεγγύης προς την πρεσβεία της Ουκρανίας στις 10 Σεπτεμβρίου και την εκδήλωση με το μέλος της οργάνωσης Μποροτμπά Σ. Κιριτσούκ στις 12/9, ανακοίνωσε όχι απλά τη στήριξη αλλά και τη συμμετοχή ελληνικής αποστολής στο διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης. Την ελληνική αποστολή απαρτίζουν τέσσερα άτομα, ενώ συμμετέχουν και μέλη της νΚΑ και του ΝΑΡ, καθώς και ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου.

Το κεντρικό πανό της καμπάνιας, που θα μεταφέρει η αποστολή, γράφει στα ελληνικά και στα ρώσικα «No Pasaran! Από το Ντονμπάς μέχρι το Κερατσίνι λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό». Φυσικά, η ελληνική συμμετοχή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συνδέεται με την αντιφασιστική πάλη που αναπτύσσεται στη χώρα μας. Η καμπάνια στην Ελλάδα καλεί όσους και όσες συμμερίζονται την ανάγκη διεθνιστικής αλληλεγγύης να συμβάλουν στην πολιτική και οικονομική στήριξη της προσπάθειας και θα διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής.

Η επόμενη συνέλευση της Καμπάνιας θα γίνει την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στη Λέσχη των Αναιρέσεων.

prin.gr

Advertisements
This entry was posted in Ειδησεογραφία-Διεθνή and tagged . Bookmark the permalink.