Διαμαρτυρία στο ΥΜΑΘ: Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, αφήστε ανοιχτά τα χαλυβουργία!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και συνάντηση με τον Υπουργό πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος στην Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας “Hellenic Steel” ανακοίνωσε έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, ή υιοθέτηση εναλλακτικών μέτρων. Η πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρείας ανήκουν στην μητρική ιταλική ILVA SPA, η οποία από τον Ιούνιο του 2013 τελεί υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας, με ενδεχόμενο το άμεσο κλείσιμο της.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους ζητούν παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να μεσολαβήσει στην ιταλική κυβέρνηση και στην μητρική εταιρεία ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρείας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων “κάθισαν στο τραπέζι” με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, κ. Ορφανό, με βασικό τους στόχο να κλείσουν μια συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξη, Ν. Δένδια, ο οποίος μέχρι τώρα έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε συνάντηση μαζί τους.

Όπως προέκυψε από την σημερινή συνάντηση, στην οποία παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και πολιτικών κομμάτων, ο κ. Ορφανός θα έρθει σε άμεση επικοινωνία με τον Ν. Δένδια και θα πιέσει σε συνάντηση των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Π. Χατζάκης, μετά την συνάντηση δήλωσε πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πιέζουν για άμεση συνάντηση, μέσα στην εβδομάδα, διότι τα περιθώρια επιβίωσης της ελληνικής επιχείρησης στενεύουν. «Οι εργαζόμενοι δεν θα σταματήσουμε. Αν δεν γίνει η συνάντηση θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, διαμαρτυρόμενοι».

Μόνες οικονομικές οφειλές της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος είναι προς την μητρική ILVA, ύψους 62 εκ. Ευρώ. Για το χρέος οι εργαζόμενοι ζητούν να υπάρξει χρόνος για να αναζητηθεί λύση.

Οι εγκαταστάσεις της στα Διαβατά είναι ιδιόκτητες, και η εταιρεία δεν χρωστά δεν χρωστά στο ελληνικό δημόσιο, σε τράπεζες ή στο προσωπικό, ενώ αποδίδει ετησίως 10 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο για ΦΠΑ και 6 εκ. Ευρώ σε ΙΚΑ και ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ΑΕΕΧ, η εταιρεία έχει πολύ σημαντική ετήσια παραγωγή (περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50 – 60% εξάγεται στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΛΘ (5-8% της διακίνησης dry bulk) και απασχολεί 272 εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μεταφορείς και διακινεί τα προϊόντα της επιμερισμένα σε 14.000 διαδρομές με πληρωμές περίπου 1,5 εκ. Ευρώ.

Στην συνάντηση ήταν παρών ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο σε ανακοίνωση του αναφέρει πως “οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και από τους αρμόδιους φορείς της πόλης να σταθούν αρωγοί στην ύστατη προσπάθεια για να σωθεί μια από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας και να μην βρεθούν άλλοι 300 εργαζόμενοι στο δρόμο”

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου κάλεσε από την μεριά της την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να παραμείνει ζωντανή η επιχείρηση.

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

Δείτε φωτογραφίες από την διαμαρτυρία και τις δηλωσεις του προέδρου των εργαζομένων, Π. Χατζάκη, του προέδρου του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδη και της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χαραλαμπίδου:

alterthess

Advertisements
This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.