Οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Εταιρεία Χάλυβα αντιδρούν στο κλείσιμο του εργοστασίου

Διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη στις 11:00 οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Χάλυβος (Hellenic Steel)εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην προοπτική αναστολής της λειτουργίας της εταιρίας.

Η διοίκηση της “Hellenic Steel” καλεί την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου σε έκτακτη με κύριο θέμα, τη «λύση και εκκαθάριση της εταιρίας, ή υιοθέτηση εναλλακτικών μέτρων». Το σωματείο της εταιρείας Χάλυβος όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της Εταιρείας Χάλυβα Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στις 30/9 σε εκκαθάριση μετά από 50 χρόνια παραγωγής προϊόντων Χάλυβα (Λαμαρίνα) κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη αδιαφορία για τον χαλυβουργικό κλάδο και για το κόστος της ενέργειας, “όταν αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού (Ε.Ε.) θωρακίζονται από τις κυβερνήσεις, προστατεύοντας τόσο τις θέσεις εργασίας όσο και την εξωστρέφεια τους με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία”.

Ο πρόεδρος του σωματείου μιλώντας στο Κόκκινο τόνισε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης αρνείται την οποιαδήποτε συνάντηση για το ζήτημα αυτό τόσο με το σωματείο όσο και με την διοίκηση της εταιρείας. Έτσι αύριο οι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια της κινητοποίησης θα ζητήσουν από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης να τους ανακοινώσει πότε επιτέλους θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι από την Δευτέρα θα βρίσκονται έξω από το γραφείο του κ. Δένδια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρίας (77,12%) ανήκει στην ιταλική χαλυβουργία ILVA SPA, ενώ συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση, μια γερμανική εταιρία και δύο ελληνικές τράπεζες. Η εταιρεία ILVA τελεί από τον Ιούνιο του 2013 υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη δεν έχει χρέη στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και ζητούν την μεσολαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ιταλική κυβέρνηση και στην μητρική εταιρεία ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρείας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις (αγοραστές, επενδυτές, κ.α.).

Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ΑΕΕΧ, η εταιρεία έχει πολύ σημαντική ετήσια παραγωγή (περίπου 200.000 τόνους επεξεργασμένων προϊόντων χάλυβα με συνολική δυνατότητα παραγωγής 400.000 τόνους), που σε ποσοστό 50 – 60% εξάγεται στα Βαλκάνια, στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Είναι μοναδικός παραγωγός στο είδος της στην Ελλάδα και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο καλύπτεται από εισαγωγές. Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΛΘ (5-8% της διακίνησης dry bulk) και απασχολεί 272 εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με ανεξάρτητους μεταφορείς και διακινεί τα προϊόντα της επιμερισμένα σε 14.000 διαδρομές με πληρωμές περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις της στα Διαβατά είναι ιδιόκτητες, η εταιρεία δεν χρωστά στο ελληνικό δημόσιο, σε τράπεζες, ή στο προσωπικό, ενώ αποδίδει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο, δέκα εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ και έξι εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Οι μόνες οφειλές της ΑΕΕΧ είναι προς την μητρική εταιρεία και ανέρχονται σε 62 εκ. Ευρώ. Για το χρέος αυτό το σωματείο ζητά να υπάρξει χρόνος για να αναζητηθεί λύση ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΕΧ βρίσκεται επιπλέον μεταξύ των πρώτων 200 ελληνικών εταιριών κατέχει την 158η θέση.

Η ΠΟΕΜ από την πλευρά της κρούει τον κώδωνα πως «στην Ελλάδα, με αυτήν την κυβερνητική τακτική των Ευρωπαϊκών δημοσίων σχέσεων δεν θα μείνει βαριά βιομηχανία».

Και όμως, όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή της , η Εταιρεία Χάλυβα είναι βιώσιμη- γεγονός που προκύπτει από το επιχειρηματικό πλάνο που συνετάχθη από την εταιρεία Price Water House.

Βέβαια, όπως σημειώνει η ΠΟΕΜ, η προσπάθεια αυτή απαιτούσε μέσα στη βαθιά κρίση την στήριξη της πολιτείας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, παρά τις εκκλήσεις και τα αιτήματα για συνάντηση, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν ανταποκρίθηκε έστω σε μία τυπική συνάντηση.

Η ΠΟΕΜ καλεί την κυβέρνηση, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια να παρέμβει άμεσα, έστω και τώρα και να ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με την Διοίκηση της εταιρείας και το Σωματείο των εργαζομένων, ώστε να μην φθάσει η εταιρεία στις 30/9/2014 σε Γενική Συνέλευση με θέμα την εκκαθάριση. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ να ρυθμίσουν άμεσα το θέμα της διακοψιμότητας και να σταματήσουν, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «να μας δίνουν υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υλοποιήσουν»

Το ΕΚΘ σε ανακοίνωσή του για την αυριανή συγκέντρωση τονίζει ότι “οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και από τους αρμόδιους φορείς της πόλης να σταθούν αρωγοί στην ύστατη προσπάθεια για να σωθεί μια από τις τελευταίες βαριές βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας και να μην βρεθούν άλλοι 300 εργαζόμενοι στο δρόμο”

alterthess

Advertisements
This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.