15.000 νέα «λουκέτα» και απώλεια 42.000 θέσεων απασχόλησης έως το τέλος 2014

«Κάθε πέρσι και καλύτερα», διαπιστώνουν οι μικρομεσαίοι καθώς 45.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» και μέχρι το τέλος του έτους περί τις 15.000, κυρίως μικρές ή πολύ μικρές, αναμένεται να βάλουν «λουκέτο», κάτι που συνεπάγεται κίνδυνο απώλειας 42.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης, την ώρα που η κυβέρνηση επικοινωνεί αναστροφή κλίματος και ανάκαμψη.
Από την αρχή της κρίσης 230.000 επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ ο τζίρος μειώθηκε κατά 75%

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της εταιρείας Marc, μία στις πέντε (21,4%) μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άντεξαν μέχρι τώρα εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος διακοπής λειτουργίας τους έως το τέλος του έτους, με τα «λουκέτα» να υπολογίζονται σε 15.000. Περισσότερες από τις μισές πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν στο επόμενο εξάμηνο.
Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, σε απόλυτα μεγέθη, 45.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο», με κίνδυνο απώλειας 42.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Σημειώνεται ότι από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει συνολικά 230.000 επιχειρήσεις κι έχουν απομείνει 610.000.
Άλλωστε, δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαπίστωσαν ότι μειώθηκε ο τζίρος τους, η ζήτηση και οι παραγγελίες, ενώ η συνολική πτώση τζίρου σε ετήσια βάση (Ιούλιος 2013 – Ιούλιος 2014) έφτασε το 20% κι από την έναρξη της κρίσης έχει αγγίξει το 75%. Για επιδείνωση της κατάστασης και απαισιοδοξία κάνουν λόγο πάνω από τις μισές επιχειρήσεις και το δεύτερο εξάμηνο.

Απασχόληση
Όπως αναφέρεται, το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε απόλυτα μεγέθη η καθαρή απώλεια θέσεων μισθωτής εργασίας ανέρχεται σε 24.000 άτομα, ενώ άλλες 28.000 προβλέπεται να χαθούν το β΄ εξάμηνο.
Σημειώνεται δε ότι οι τάσεις απασχόλησης δεν ακολουθούν τη ρητορική περί ανάκαμψης, ενώ απατηλή είναι η εικόνα μείωσης των απολύσεων, καθώς οι ραγδαίες μεταβολές στο καθεστώς απασχόλησης υποδεικνύουν ότι κυριαρχούν η υποαπασχόληση και η υποαμειβόμενη εργασία.

Αν και η αναλογία προσλήψεων – απολύσεων επιβραδύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2014 διαμορφούμενη σε 1 προς 1,5, από 1 προς 3 πριν έναν χρόνο, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού οφείλεται στη μείωση του κατώτατου μισθού, στη μετατροπή των σχεδόν μισών θέσεων απασχόλησης σε θέσεις μερικής ή/και προσωρινής απασχόλησης, καθώς και στη μη έγκαιρη καταβολή μισθών, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μισές επιχειρήσεις. Επιπλέον, 38,5% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ στο υψηλό ποσοστό του 42,7% παγιώνεται το καθεστώς εφαρμογής ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Μάλιστα, το 26,9% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας το επόμενο εξάμηνο.
Μείωση στην απασχόληση για το επόμενο εξάμηνο «βλέπει» το 20%, ενώ το 8,6% προχώρησε σε απολύσεις το πρώτο εξάμηνο 2014.

Αιχμάλωτοι των χρεών

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και επιτείνεται εντός του 2014 είναι η συσσώρευση οφειλών και η δεδηλωμένη πια αδυναμία πληρωμών για μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων. Οι περισσότερες καθυστερούμενες οφειλές των επιχειρήσεων αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές προς ΟΑΕΕ (41,7%) και ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις ΔΕΚΟ (31,6%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%), ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές και σε προμηθευτές – ενοίκια.
Ήδη το 34,7% εκτιμά πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014, ενώ σε 35,7% ανέρχεται το ποσοστό αδυναμίας κάλυψης ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το 46,2% καθυστερεί τις δόσεις τραπεζικού δανεισμού. Διεύρυνση των οφειλών αναμένεται με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το 72,5% των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους κανένα υφιστάμενο πολιτικό κόμμα, 7,6% προτιμούν ΣΥΡΙΖΑ, 6% Ν.Δ. και μόλις 0,9% ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑ.

avgi

Advertisements
This entry was posted in Ειδησεογραφία-Ελλάδα, Οικονομία. Bookmark the permalink.