Επτά χρόνια για τη δολοφονία διαδηλωτή

Οργή προκάλεσε στην Τουρκία η δικαστική απόφαση που ρίχνει στα μαλακά τον αστυνομικό ο οποίος σκότωσε, πυροβολώντας στο κεφάλι διαδηλωτή, στη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων το καλοκαίρι του 2013
Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε την Τετάρτη σε κάθειρξη επτά ετών και εννέα μηνών τον αστυνομικό που σκότωσε με σφαίρα στο κεφάλι διαδηλωτή κατά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2013.
Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με οργή από τους παριστάμενους στην αίθουσα του δικαστηρίου που εκτόξευαν μπουκάλια και φώναζαν ρυθμικά «κράτος δολοφόνε».
Το δικαστήριο στο σκεπτικό του αναγνώρισε ελαφρυντικά στον 28χρονο κατηγορούμενο Αχμέτ Σαχμπάζ, κρίνοντας κυρίως ότι ο αστυνομικός «προκλήθηκε» από τους διαδηλωτές.
Ο Σαχμπάζ είχε πυροβολήσει στο κεφάλι κομμουνιστική εργάτη, τον 26χρονο Ετέμ Σαρισουλούκ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την 1η Ιουνίου 2013 στην Άγκυρα. Ο Σαρισουλούκ έπεσε σε κώμα και υπέκυψε δύο εβδομάδες αργότερα.
Κυκλοφορούσε ελεύθερος
Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 33 ετών. Τον Ιούλιο ζήτησε επίσης και πέτυχε να προφυλακιστεί ο αστυνομικός που κυκλοφορούσε ελεύθερος από πέρυσι.
Η αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2013 καταδικάστηκε από πολλές οργανώσεις, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε μάλιστα λόγο για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολύ μεγάλη κλίμακα», ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε τη λύπη της γιατί «οι τουρκικές αρχές δεν έδειξαν καμία προθυμία να διώξουν ποινικά τους δράστες».
Άλλοι τέσσερις αστυνομικοί δικάζονται στο Καϊσερί κατηγορούμενοι ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου διαδηλωτή στο Εσκί Σεχίρ (Δορύλαιο).

thepressproject

 

Advertisements
This entry was posted in Ειδησεογραφία-Διεθνή. Bookmark the permalink.