Οι «Τρελοί» που Σβήνουν τις Πυρκαγιές στον Υμηττό, το «Τρελό» Βουνό

Tρίτη απόγευμα, μέσα Αυγούστου, μια βαριά ζέστη και ένα ψιλόβροχο που κάνει τους δρόμους να γλιστρούν σαν πίστες. Ανεβαίνοντας από Καισαριανή προς Κατεχάκη ένα αυτοκίνητο έχει γυρίσει ανάποδα. Μια ομάδα νεαρών της Εθελοντικής Δασοπροστασίας προσπαθεί να απεγκλωβίσει τον οδηγό.

Δυο-τρεις στέκονται στην άκρη κάνοντας σήμα στα επόμενα αυτοκίνητα να προσπεράσουν και άλλοι ρίχνουν χώμα στην άσφαλτο να φύγουν τα λάδια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει αργότερα ο Σάκης Εξαρχόπουλος, επικεφαλής της ομάδας. Εχει αρχίσει να βραδιάζει όταν επιστρέφουν στο ξύλινο πυροφυλάκιο που έχουν στο δρόμο για το μοναστήρι της Καισαριανής. Έρχεται μια κοπέλα, δεν είναι πάνω από 20 χρόνων, να χαιρετήσει. Εχει τελειώσει την τρίωρη βάρδια της σε ένα από τα παρατηρητήρια που έχουν στον Υμηττό και είναι η σειρά να αναλάβει άλλος. Τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα και από τους ραδιοπομπούς ακούγονται οι κλήσεις προς την Πυροσβεστική. «Αν κινδυνεύει κάποιος δήμος τρέχουμε αμέσως όπως τρέχουν και εκείνοι σε μας.

Τα πρώτα δέκα λεπτά είναι πιο σημαντικά να σταματήσει μια πυρκαγιά», εξηγεί ο Σάκης Εξαρχόπουλος. Οση ώρα μιλάμε φωνάζει στα παιδιά να φύγουν για περιπολίες, οργανώνει τους υπόλοιπους και έχει τα αυτιά του ανοιχτά στους πομπούς.

Η πρώτη φορά που αποφάσισαν να οργανώσουν μια ομάδα εθελοντών δασοπροστασίας για το «τρελό» βουνό όπως λέγεται ο Υμηττός, ήταν το 1985. «Hταν η χρονιά που έρχονταν συνέχεια απειλητικά τηλεφωνήματα και μας κάλεσε ο δήμος να βοηθήσουμε μια εβδομάδα. Η μια εβδομάδα έγινε 30 χρόνια και κάθε χρόνο οι απειλές αυξάνονται. Πέρσι, παράδειγμα, είμασταν συνέχεια σε επιφυλακή. Οι πληροφορίες μιλούσαν για μεγάλη πυρκαγιά και περιπολούσαμε το βουνό μέρα νύχτα». Σε μια τέτοια πυρκαγιά, στις 22 Ιουλίου 1998, κοντά στο μοναστήρι του Καρέα έχασε την ζωή του ο νεαρός εθελοντής Δημήτρης Καραμολέγκος μαζί με τρεις πυροσβέστες όταν περικυκλώθηκαν από φωτιά.

«Για λίγο καιρό», συνεχίζει ο Σάκης Εξαρχόπουλος, «ασχολούνταν όλοι μαζί μας αλλά στη συνέχεια, το ξέχασαν. Δεν είναι κακό». Δεν τους αρέσει η δημοσιότητα εκτός αν είναι χρήσιμη. Αν φέρει, δηλαδή, περισσότερους εθελοντές ή περισσότερο εξοπλισμό. Και έχουν και από τα δυο ανάγκη. Η ομάδα λειτουργεί με 150 εθελοντές καλύπτοντας όλο το τμήμα του Υμηττού στα όρια Καισαριανής και Ζωγράφου. Οι βάρδιες ξεκινούν από μέσα Μάη μέχρι τέλη Οκτώβρη, από 5-6 το απόγευμα μέχρι 12 την νύχτα αφού το πρωί έχουν την δουλειά τους. Ο καθένας έχει το πόστο του: άλλοι κάνουν περιπολίες με τα οχήματα, άλλοι βρίσκονται στα παρατηρητήρια. «Είμαστε σε επιφυλακή, όμως, για πλημμύρες, σεισμούς, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη».

Το παράδοξο είναι ότι ακόμα και αν δουν κάποιον ύποπτο-και είναι πολλοί αυτοί που στήνουν με ένα γκαζάκι και ένα κουτί σπίρτα εμπρηστικούς μηχανισμούς-δεν έχουν δικαίωμα να τον συλλάβουν. Είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν την Πυροσβεστική και απλά να τρέξουν να σβήσουν όσο μπορούν πιο γρήγορα την πυρκαγιά. «Στην περιοχή», συνεχίζει ο Σάκης Εξαρχόπουλος, «υπάρχει ένα όχημα της Πυροσβεστικής που φυλάει 24ωρες. Προσπάθησαν να το αποσύρουν λόγω κρίσης αλλά κηρύξαμε πόλεμο. Δεν γίνεται να μείνει ο Υμηττός απροστάτευτος και μια ομάδα δεν μπορεί να καλύψει το έργο της Πυροσβεστικής και ούτε το θέλουμε».

Το θέμα, άλλωστε, με τα δάση της Αττικής έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολο λόγω περικοπών παρά το γεγονός ότι προστατεύονται από ευρωπαϊκές συμβάσεις-ο Υμηττός, παράδειγμα, ανήκει στο Δίκτυο Περιοχών Ευρωπαϊκής Ένωσης με Ιδιαίτερη Οικολογική Αξία και στους Ιστορικούς Κήπους της Ευρώπης. «Πέρσι ανακοινώθηκε η δημιουργία Δασαρχείου Υμηττού αλλά δεν έχει λειτουργήσει με αποτέλεσμα η περιοχή να ανήκει στο Δασαρχείο Πεντέλης που καλύπτει μια τεράστια έκταση. Αν δεν υπήρχε η γραφειοκρατία θα είχαν λυθεί πολλά. Ενας εθελοντής μετέτρεψε πριν μερικά χρόνια το βανάκι της δουλειάς του σε πυροσβεστικό και το χάρισε στην ομάδα. Χρειάστηκαν 2,5 χρόνια για να μας δώσουν νέες πινακίδες. Πριν λίγους μήνες ζητήσαμε να φτιάξουμε μια ακόμα δεξαμενή νερού. Η απάντηση είναι ότι πρέπει να καταθέσουμε ειδική μελέτη. Μια οργάνωση εθελοντών μπορεί να συντάξει περιβαλλοντικό σχέδιο;»

Ο Σάκης Εξαρχόπουλος θυμώνει, βάζει τις φωνές, παθιάζεται, συμπληρώνουν οι υπόλοιποι. «Το ξέρω. Είναι δύσκολο να το καταλάβεις αν δεν το έχει ζήσει. Πώς γίνεται, δηλαδή, να επιστρέφεις κάθε μέρα κουρασμένος από την δουλειά και το πρώτο που σκέφτεσαι είναι πότε θα βάλεις την φόρμα της ομάδας και θα ανέβεις στο βουνό». Και όσοι ανήκουν στην Εθελοντική Δασοπροστασία μοιράζονται το ίδιο πείσμα. «Ο Σάκης ήταν χρόνια φίλος του άντρα μου», εξηγεί η Κλαούντια, «από την εποχή που ήταν ραδιοερασιτέχνες».

Γεννήθηκε στην Ουρουγουάη, παντρεύτηκε στην Ελλάδα, ζει στο Γκύζη και κάθε απόγευμα έρχεται να αναλάβει την υποστήριξη του γραφείου εξασφαλίζοντας την επικοινωνία με τους πομπούς. «Όταν πέθανε ο άντρας μου πρότεινα στον Σάκη να του δώσω όλο τον εξοπλισμό του. Μετά μερικές μέρες το σκέφτηκα καλύτερα: θα έπαιρνα εγώ την θέση του στην ομάδα». Και για τους εθελοντές η Κλαούντια είναι σαν βράχος. Ξέρουν ότι θα είναι πάντα εκεί να τους δώσει οδηγίες και να συντονίσει τις προσπάθειες. Χορηγοί δεν υπάρχουν πολλοί. Μια ομάδα Γερμανών τους έδωσε μόνο μερικά πυροσβεστικά οχήματα. Λεφτά δεν υπάρχουν-με την κρίση χειρότερα αφού έχουν κοπεί ακόμα και οι προμήθειες για τον εξοπλισμό-αλλά για τους «τρελούς» του Υμηττού τίποτα δεν αλλάζει. Πάνω στο δρόμο έχουν στήσει δυο πινακίδες: το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό και ανήκει σε όλους…

Μικρή λεπτομέρεια: εδώ και μήνες προσπαθούν να φέρουν γραμμή διαδικτύου στο πυροφυλάκιο. Οι εταιρείες παροχής δικτύου όλο υπόσχονται αλλά δεν τα καταφέρνουν. Πριν μερικές εβδομάδες ζήτησαν για το θέμα την συνδρομή του Πανεπιστημίου Αθηνών-καλύπτουν και την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου σε περίπτωση πυρκαγιάς-αλλά ακόμα δεν υπάρχει φως…

(Για συμμετοχή στην Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής τηλ. 210 7244.042, http://www.dasoprostasia.gr)

vice

Advertisements
This entry was posted in Αρθρα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s