Έκθεση – σοκ της ΤτΕ: Μνημονιακός όλεθρος στην Ελλάδα

0d69594db8dd959e8cef8b9de7d189e1_L

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύεται η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας, στη διάρκεια των ετών 2008 – 2012.

Ενδεικτικά, αυξήθηκαν με καλπάζοντες ρυθμούς οι οικογένειες που ζουν σε παράγκες, υπερδιπλασιάστηκαν τα νοικοκυριά που επιβιώνουν με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα, ενώ, πλέον, η Ελλάδα έχει μετατραπεί από χώρα υποδοχής μεταναστών σε χώρα «εξαγωγής» νέας γενιάς μεταναστών.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στη στέγαση των οικογενειών, «σημαντικός είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει υποστεί αρνητική μεταβολή στη στεγαστική τους κατάσταση, ενώ αρκετά νοικοκυριά τελούν υπό καθεστώς δυνητικής επισφάλειας ως προς τη δυνατότητα διατήρησής της, είτε λόγω των οικονομικών βαρών επί των ιδιόκτητων κατοικιών τους είτε γιατί διαβιούν σε παραχωρημένες κατοικίες, των οποίων η παραχώρηση δύναται να σταματήσει να υφίσταται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της ΤτΕ.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το 2012 περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχασαν το σπίτι τους, αριθμός κατά 71% μεγαλύτερος σε σχέση με το 2008, οπότε και οι καταγεγραμμένοι πολίτες με απώλεια κατοικίας ανέρχονταν στις 16.000.

Η φτωχοποίηση των νοικοκυριών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς οι οικογένειες που επιβιώνουν με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα (9.000 ευρώ ετησίως) ανέρχονται στο ποσοστό του 10,6% για το 2012, σε αντίθεση με το 4,8% που είχε καταγραφεί το 2008. Επιπρόσθετα, τα νοικοκυριά με μέσο εισόδημα άνω των 3.500 ευρώ το μήνα μειώθηκαν από 22,3% το 2008, σε 12,2% το 2012.

Έτσι, στη λίστα με τα μέσα μηνιαία εισοδήματα στην Ε.Ε., η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη χαμηλότερη θέση για το 2012 με 9.500 ευρώ, με την Πορτογαλία να βρίσκεται στην πρώτη θέση (8.323 ευρώ) και την Ισπανία στην τρίτη θέση με 11.970 ευρώ, ενώ, την ίδια στιγμή, το μέσο εισόδημα για την Ε.Ε. των 27 κρατών ανερχόταν σε 15.325 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στην εξαγωγή μεταναστών αλλά και στο ακμάζον ζήτημα της υπογεννητικότητας, η έκθεση διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα από χώρα υποδοχής μεταναστών από άλλες χώρες, μετατρέπεται σε χώρα αποστολής μεταναστών σε άλλες χώρες», παρατηρώντας, παράλληλα, μείωση του πληθυσμού της χώρας, τόσο σε επίπεδο Ελλήνων όσο και σε επίπεδο ξένων υπηκόων, με ταυτόχρονη αύξηση των θανάτων, την περίοδο 2008 – 2012.

neaellada

Advertisements
This entry was posted in Ειδησεογραφία-Ελλάδα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s